BLOG

Vesna Medenica – 23 i 24

Poslije deset godina stalnog napretka, ne zna se da li ćemo i kada ući u Evropsku uniju
6240 pregleda 6 komentar(a)
Medenica, Foto: Savo Prelević
Medenica, Foto: Savo Prelević

Crna Gora već deceniju stalno napreduje u ispunjavanju uslova za priključenje Evropskoj uniji, što je državni cilj koji nema alternative. I očuvanje SFRJ, a zatim SRJ, svojevremeno, bio je naš državni cilj bez alternative. A najgore je kada nemate alternativu. Građani Crne Gore je nažalost nemaju, zato sve više, glavom bez obzira, bježe iz nje.

Poslije deset godina stalnog napretka, ne zna se da li ćemo i kada ući u Evropsku uniju. Nikako da zatvorimo glavna poglavlja 23 i 24 – temeljna prava, pravda, sloboda i sigurnost. I pored toga što nam je Vesna Medenica sve i svja u sudstvu.

Od funkcije VDT-a u dva mandata, do predsjednice Vrhovnog suda u tri, Medenica vedri i oblači. Uglavnom oblači, jer se kod nas ne vedri – zato je ovoliko kiše i poplava.

Vesna ja prvo, kada je došla na mjesto VDT-a, svoj mandat potrošila u potpisivanju protokola sa državnim tužiocima drugih država. Svako malo smo u medijima, koji 30 godina vode hibridni rat protiv svojih građana, a u čemu prednjači tzv. Javni servis, slušali i gledali kako je VDT u liku Vesne Medenice potpisao još jedan međunarodni ugovor o saradnji.

Putujući po svijetu od našeg novca, Medenica je potpisivala ugovore, pa nije stizala da se bavi onim zbog čega je prvenstveno plaćamo, a to je pokretanje postupaka protiv nosioca opšte pljačke, upravo ljudi iz njenog najbližeg tadašnjeg, a posebno sadašnjeg okruženja. Umjesto da ih hapsi, Medenica je sa njima ulazila u poslovne aranžmane. Od poslavanja sa Prvom bankom, osnovanom 1901. (da ne zaboravite datum osnivanja), do poslova sa “kontroverznim biznismenima“ Čedom Popovićem i Zoranom Ćoćom Bećirovićem. Vesna od pravde je ulazila u poslovne aranžmane sa njima, isključivo da bi obezbijedila egzistenciju djece, a njenoj djeci su, za razliku od naše, potrebne stotine hiljada eura. Za egzistenciju, mislim. Usput, neki, čak i ovi naši “evropski prijatelji“, kažu da je Vesnin treći mandat na mjestu predsjednice Vrhovnog suda neustavan.

Sumnjam da bi gospođa Medenica uradila nešto mimo Ustava i prava, jer je ona, prosto, oličenje crnogorske pravde na putu ka Evropi. Prije bih posumnjao da se i EU, pored Rusije, uključila u hibridni rat protiv Crne Gore, kako bi dezavuisala i urušila naše institucije. A zna se da “kada rušite institucije, rušite i državu“ – dobro je to primijetio najbudniji i najdugovječniji čuvar naših institucija, predsjednik DPS-a i svih građana, Đukanović.

Uprkos svim naporima koje naša sudska i izvršna vlast ulažu da ispune sva poglavlja za pristupanje EU, građani sve više dobijaju po glavi, na ovaj ili onaj način. One za koje svi znamo da su pljačkom i korupcijom stvorili bogatstvo – niko ne dira. Poslednjim sudijama, tužiocima i vještacima koji se odupiru i žele da rade časno i po zakonu, šalje se jasna poruka da tako neće moći. Tako im Vesna, sa mjesta predsjednice Vrhovnog suda, javno daje instrukcije da ne mogu ocjenjivati odluke Skupštine o izboru i smjenama funkcionera, stavljajući time i formalno Skupštinu van zakona.

Finale svega i “ravnopravnog tretmana građana pred nezavisnim tužilaštvom i sudstvom“, naš pravosudni sistem demonstrira u slučajevima, kada npr. sin ministra policije, na javnoj priredbi, međunarodnoj utakmici, pred 5.000 gledalaca i kamerama izazove incident koji ostane nekažnjen i neprocesuiran. Ili kada bivši gradonačelnik Miomir Mugoša, ispred sudnice zaprijeti vještaku u postupku sa “platićeš mi, ti“, odnosno kada Vesnin kućni i poslovni prijatelj Zoran Bećirović telefonom uputi prijetnje vještaku u predmetu, a ne bude pritvoren i procesuiran po hitnom postupku. U našem ispunjenju evropskih standarda postalo je normalno i da “kontroverzni biznismen“ Dejan Ban ošamari policajca na dužnosti, a da ostane na slobodi, i da se slučaj, očigledno zataška.

Ali da, ipak, napredujemo u ispunjenju standarda pokazuju primjeri kada policija i pravosudni organi ekspresno reaguju: na slučajeve prijetnji izrečene pod pseudonimom na portalima ogorčenih i anonimnih građana, koji te prijetnje očigledno nemaju namjere niti moći da ostvare. Hitnim otkrivanjima, hapšenjima i procesuiranjima, država tada pokaže svu svoju snagu i moć, a i statistika se poboljša.

Kada se protiv Medenice, Stankovića i dobrog dijela njihovih poslovnih i ličnih prijtelja budu pokrenule i otvorile istrage, tada ćemo moći ispuniti poglavlja 23 i 24.

Poštovani građani, sami procijenite kada će to biti i kolike su nam šanse na našem “putu bez alternative“.

Bonus video: