BLOG

Prorok

Svaka istina kod nas luta, ali ova lutajuća, a živa istina se baš nalutala
6917 pregleda 17 komentar(a)
Voditelj emisije "Živa istina" Darko Šuković i predsjednik Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Voditelj emisije "Živa istina" Darko Šuković i predsjednik Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.12.2019. 10:55h

Večeras će na „Javnom servisu“ biti prikazana prednovogodišnja „Živa istina“, koja je ovih desetak godina lutala od televizije do televizije, da bi je na kraju, zbog profesionalnosti, prigrabio profesionalni “Javni servis”.

Svaka istina kod nas luta, ali ova lutajuća, a živa istina se baš nalutala. Jedno vrijeme je čak bila zalutala i na televiziji odbjeglog tajkuna „šefa organizovane kriminalne grupe“, koji je nekakvim kovertama finansirao vladajuću partiju, a bankovnim karticama aktuelnog predsjednika države, tradicionalnog gosta prednovogodišnje „Žive istine“.

No, najbolji novinar kod nas, u Beograd i na svijet, u večerašnjoj emisiji će samo ovlaš dotaći tu, manje bitnu temu: „Kovertu“, nepokriveni dug na bankovnoj kartici kod „odbjeglog šefa organizovalne krininalne grupe“, poslovne i druge odnose predsjednika države i tog lica sa potjernice, te slične afere.

Profesionalni novinar i patriota kakav je Darko Šuković imaće za razgovor sa gostom mnogo bitnijih tema od tih trivijalnih. Veći dio emisije će posvetiti predloženom zakonu o vjerskim zajednicama, jer to je najveći problem Crne Gore od proglašenja samostalnosti. Zajedno sa gostom, smirivaće nastale tenzije na način što će sa njim takmičiti u crnogorčenju, napadima na SPC i odbrani CPC, a sve u cilju odbrane njihove majke Crne Gore, koja je mnogima postala maćeha. Ne kaže se džaba „nekom majka, nekom maćeha“.

Tomosi, ali ne oni slovenački Tomos-motori će obilježiti emisiju. Profesionalni opozicionari će bez daha, pažljivo pratiti svaku izgovorenu riječ, kako bi već sjutradan izdali oštro saopštenje na račun predsjednikovog gostovanja kod svog omiljenog novinara. Saopštenja za štampu naših beskompromisnih opozicionara prosto uništavaju vladajuće strukture.

Subota će brujati od saopštenja. Jer, uz ovo, profesionalni opozicionari i njihovi DPS pandani će izdati što zapaljivije saopštenje povodom zakazanog, protestnog crkvenog sabora u Nikšiću. A na saboru će, uprkos kiši, biti blizu 50.000 ljudi. Javni servis neće pominjati broj – jer je to cifra o kojoj oni ne smije izvjestiti, a Demokratski front će procjeniti da ih je bilo oko 100.000, dodavši da je to bio najveličasntveniji i najmasovniji skup ikad održan u Crnoj Gori, koji je pokazao da vjerujući narod neće dati crkve po cijenu svojih života. Incidenata neće biti, a kamoli rata. Jedan opozicionar junoša, će pokušati da se po svaku cijenu istakne jureći u svakoj prilici svoj san o 3%, ali ni on neće uspjeti da bitnije naruši mirnu atmosferu na saboru.

Iako idem na skoro sve protestne skupove, na ovaj neću ići. Iz više razloga. Kao što vidite, kroz prikazane vizije znam unaprijed što će se dešavati, plus sam musliman. A lider Demokratskog fronta Andrija Mandić je upozorio nas inovjerce da se ne miješamo u stvari koje se tiču isključivo pravoslavaca. Istina, mitropolit Amfilohije je i nas pozvao da prisustvujem crkvenom saboru, tako da su mnogi od nas zbunjeni, većina i uplašeni najavama čak mogućeg rata. Jer kako god uradimo – ne valja. Mitropolit Amfilohije je u svom pozivu nepravoslavcima dodao da je Sveti Vasilije Ostroški svetac kojeg poštuju sve tri vjere, te da je i to jedan od razloga što bi trebali da se pridružimo saboru. Biću slobodan da ispravim gospodina Amfilohija. Islam ne priznaje svece, samo jedan je Bog (Allah) i niko mu ravan nije.

A rata, ponavljam, ne plašite se, neće biti. Neće, jer ne odgovara onima koji su upravo ratovima stekli sve. Jedni vlast, drugi vječite opozicione mandate. Rat je rizik i za njih. Rizik da izgube te pozicije, ne i živote. U ratovima živote gubimo mi, oni ne, nikad.

Crkveni sabor i zakon o vjerskim zajednicama će još dugo biti glavni problem i tema u Crnoj Gori. Sve dok oni koji su bili u slobodnom padu ne narastu na 15 do maksimalno 20%. To DPS-u omogušćava stabilnih 40%, bez obzira koja nova afera izbila. Da izađe snimak kako predsjednik države šmrčući kokain, okružen sa desetak nagih manekenki naručuje nečije ubistvo, dok oni imaju 15 do 20%, nema zime ni za njega, ni za DPS.

Poslije par mjeseci sve će utihnuti i ostati isto. Crkve će, normalno, ostati u vlasništvu SPC. Zakon će biti ili povučen ili ostati mrtvo slovo na papiru, kao što su većina zakona u Crnoj Gori. Sjećaćemo se svega kao crkve na Rumiji, zbog koje onda, takođe umalo, ne zaratismo između sebe.

Zakon o radu, novi zakon o penzijskom osiguranju koji je trebao stupiti na snagu još 01.01.2019. godine i koji hiljade ljudi pred penzijom čekaju kao ozebli sunce, neće biti usvojen. Sve afere će ostati neprocesuirane, lažni izbori će biti po pravilima kao do sada. Uprkos potpisanom Sporazumu o budućnosti, opozicija, pogotovu ova profesionalna, će prva izaći na njih i dati legitimitet novoj izbornoj pobjedi DPS-a. Skoro 700 miliona eura duga će nam u narednoj godini stići na naplatu, zato će nam sadašnje plate, trenutno stanje u školstvu i zdravstvu, biti lijepi, proživljeni san. Nastaće još veći egzodus građana Crne Gore prema zemljama Zapadne Evrope. U zemlji će ostajati samo manje sposobni i stručni, bolesni i stari ljudi. A takva država više nema perspektivu. Tako će njeni grobari biti oni koji su je najviše čuvali i branili. Crkve i džamije će onda zvrjati prazne.

Ne krivite mene za ovakvu viziju i predskazanje. Ono mi se javilo samo, nezavisno od moje volje. A to što imam nadprirodne moći, nije do mene. I neka mi dragi Allah oprosti jer znam da je proricanje u islamu najstrožije zabranjeno.

PCNEN