Blog

AstraZeneka

Stariji od 65 godina su u velikom riziku od obolijevanja, komplikacija i smrti od kovida i važno je da se vakcinišu što prije

18144 pregleda 105 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jutros su me probudile riječi mog djeteta od nepune tri godine: ASTLA ZENEKA.

Dobila sam određeni broj upita u vezi sa ovom vakcinom i u nastavku ću koristiti skraćenicu AZ.

Drugu vakcinu trenutno u Crnoj Gori nemamo. Počela je vakcinacija građana bez zakazivanja, jasan indikator nepovjerenja u AZ. Nisam iznenađena, zabilježeni su slučajevi poremećaja zgrušavanja krvi i svjetski mediji to objavljuju, bez širokog, ili ne daj Bože, naučnog pogleda na situaciju. Dodajmo tome teoretičare zavjera koji aktivno koče napredak civilizacije i tako nastavljamo da grcamo u problemima iz kojih je vakcinacija zaista jedini izlaz.

Dokumentuje se sve što se desi posle vakcinacije, bilo povezano sa njom ili ne, jer to je procedura dodatnog praćenja kojom podliježu vakcine protiv kovida-19. Povezanost ovih događaja sa vakcinacijom se istražuje, za sad samo možemo da pretpostavimo da ona postoji. Upoređivanjem učestalosti tromboembolijskih događaja u jednakom (sad već velikom) uzorku vakcinisane i nevakcinisane populacije, zaključuje se da razlike nema. Dato je 10 miliona doza vakcine AZ. Statistički, broj neželjenih događaja je tako mali da je korist od vakcinacije i dalje daleko veća od pretpostavljenog rizika.

Da sumiram, vakcina AZ ima svoja ograničenja. Sporni događaji zabilježeni su u grupi koju većinom čine žene mlađe od 55 godina. Pojedine zemlje zapada, obzirom da imaju druge vakcine na raspolaganju, mogu sebi da priušte usvajanje preporuke da AZ ne treba primjenjivati kod žena mlađih od 55. Pozdravljam njihovu odluku. Estrogen, bilo endogeni, bilo iz kontraceptivnih pilula ili hormonske supstitucije je sam po sebi rizik za trombozu. Ukoliko žene mlađe od 55 godina ne žele da prihvate ni ovaj najmanji, još uvijek nedokazan rizik i sačekaju dolazak drugih vakcina (koji je najavljen za 20 dana), podržavam ih. Sa druge strane, odlukom da koriste hormonske kontraceptive, žene prihvataju znatno veći, realan rizik od tromboze u poređenju sa pretpostavljenim rizikom koji nosi vakcinacija. Za ostale građane bez specifičnih oboljenja, AZ ima zeleno svijetlo bez odlaganja. Na vakcinalnom punktu će vas ljekar pregledati i neće primijeniti AZ ukoliko procijeni da je bolje da sačekate dolazak drugih vakcina.

Stariji od 65 godina su u velikom riziku od obolijevanja, komplikacija i smrti od kovida i važno je da se vakcinišu što prije.

Napominjem, odluka o vakcinaciji je na vama, a na meni odgovornost da iznesem činjenice, blago prožete ličnim stavovima.

Hvala na pažnji i povjerenju u farmaceuta.

Autorka je magirstar farmacije.

Bonus video: