BLOG

Kako da djeca manje vremena provode uz ekrane

U današnje vrijeme je vrlo teško objasniti detetu da ne treba previše vremena da provodi uz neki od uređaja, jer gde god da se okrenemo, neko gleda u telefon ili laptop
75 pregleda 0 komentar(a)
djeca, mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
djeca, mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.11.2017. 07:51h

Kada dođemo umorni sa posla, najlakše je djetetu dati da gleda u neki ekran kako bi se mi malo odmorili. To je potpuno u redu, ali često se dešava da to malo pređe u čitavo popodne. Jedno popodne nije nikakav problem, ali ako nijesmo svesni toga, vrlo lako popodne pređe u dane, dani u mjesece a mjeseci u godine.

U nastavku pogledajte nekoliko predloga o tome kako možete pomoći djetetu da manje gleda u ekran tokom dana i provodi kvalitetnije svoje vrijeme:

1) Dajte primjer svojim ponašanjem

Prije nekoliko godina sam mom sinu krenuo da pričam kako ne treba toliko da gleda u telefon, a on mi je rekao "Ali tata, ti stalno gledaš". Narednih dana sam dosta razmišljao o tome, i shvatio sam da je potpuno u pravu. Djeca često rade slične ili iste stvari kao roditelji i naš je zadatak da im svojim ponašanjem damo primjer, koji je u skladu sa onim kako želimo da se oni ponašaju.

Od tada sam uveo nekoliko rituala kojima sam značajno smanjio vrijeme koje ja provodim uz telefon kada sam kod kuće:

Ne unosim telefon u spavaću sobu

Trudim se da ga ne nosim sa sobom kada idemo napolje da se igramo

Isključujem notifikacije za mail, Slack, Asana-u i ostale programe koje svakodnevno koristim

2) Isplanirajte vrijeme sa djecom

Lako je djetetu reći da ostavi telefon i da ide da radi nešto drugo. Ono što je mnogo teže, ali dugoročno mnogo vrednije, je da osmislimo vreme sa našom djecom tako da oni ne žele da gledaju u ekran.

Postoji izreka koja kaže da se ono što se planira i ostvari. Pokušajte da planirate aktivnosti sa vašom djecom svako popodne, pa makar to bilo i pola sata, koje će podrazumijevati da radite nešto zajedno i naravno ne gledate u ekran.

Neke od ideja su:

Čitanje knjige

Igranje društvene igre

Pravljenje nečega

3) Postavite prihvatljive granice

Razgovarajte sa djetetom i objasnite mu zbog čega nije dobro da mnogo vremena provodi gledajući u ekran. U zavisnosti od uzrasta, ovo može biti prilično teško za objasniti i ono što može da vam pomogne jesu primjeri koje možete naći u medijima gdje se navode neke neprijatne stvari koje su se desile djeci koja su puno provodila vrijeme uz telefon ili kompjuter.

Ono što još možete da uradite jeste da napravite igru od svega toga. Ideju sam dobio čitaju knjigu Esencijalizam, u kome autor navodi kako je značajno smanjio vrijeme koje njegova djeca provode uz telefon, tako što je uveo da dete može da kupi pola sata gledanja u ekran za određeni iznos koji mora prethodno da zaradi radeći nešto korisno u kući. Na primjer, ako pospremi svoju sobu dobije 50 centi koje onda može da sačuva, ili može da ih potroši tako što će ih dati roditelju da bi narednih pola sata gledao YouTube.

U današnje vrijeme je vrlo teško objasniti detetu da ne treba previše vremena da provodi uz neki od uređaja, jer gde god da se okrenemo, neko gleda u telefon ili laptop. Mislim da je umjesto toga, mnogo bolje proaktivno osmisliti aktivnosti koje će mu biti zanimljive od YouTuba-a i igrica, a koje možemo zajedno sa njima da radimo.

Bonus video: