BLOG

Vrijednost eura pada

Vrijednost eura pada u odnosu na švajcarski franak i na američki dolar. To je indikacija da investitori smatraju da će Evropljani trpjeti najveće ekonomske udare nadolazeće krize

6414 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Juče je vrednost jednog evra pala ispod vrednosti jednog švajcarskog franka. Odnos koji pomno prate kako ekonomisti tako i investitori je prešla psihološku barijeru usled teške ekonomske situacije u Evropi.

Pad eura u odnosu na švajcarski franak u poslednjih 5 godina. Izvor: Google
Pad eura u odnosu na švajcarski franak u poslednjih 5 godina. Izvor: Googlefoto: V.Đ.

Švajcarski franak je valuta u koju investitori tradicionalno „beže“ tokom teških ekonomskih perioda. I ovog puta je trend isti usled privrednih uslova koji su iz dana u dan sve gori.

Rekordna inflacija, dobrim delom izazvana brutalnim ratom u Ukrajini, svoju ružnu glavu pokazuje širom starog kontinenta. Prema podatcima Eurostata, junska inflacija je 8.6%, i dalje je u rastu. Inflatorni pritisak je najveći na energente usled brutalnog rata u Ukrajini, i već se preneo na hranu i druge proizvode.

Ekonomski rast je usporio i očekuje se porast od samo 0.4% za drugi kvartal tekuće godine. Eurostat takođe predviđa minimalan rast BDP-a i za 2023. godinu, od samo 0.4%, kao i 0.3% za 2024. Očigledno smo na ivici recesije, što bi u kolu sa visokom inflacijom gurnulo Zonu u stagflaciju – period rastućih cena i smanjene ekonomske aktivnosti.

Stagflacija je, za ekonomiste, jedna od najvećih babaroga. Za građane je sve skuplje a posla sve manje. Poslednju stagflaciju je svet video tokom sedamdesetih godina prošlog veka, kada smo imali sličnu situaciju: brutalni rat u Vijetnamu i arapski embargo na naftu. Ova toksična kombinacija je trajala godinama i kod investitora stvorila očekivanja o stalnom rastu cena što je investicije svelo na minimum.

Od milošte zvana „izgubljena decenija“, i tada je inflatorne pritiske trpela sa energetske strane. Grafikon koji sledi ilustruje tok cena nafte tokom sedamdesetih.

Cijena nafte sedamdesetih; donja linija je nominalna cijena dok je gornja prikazana u 2019. dolarima radi poređenja sa današnjom cijenom. Izvor: Macrotrends
Cijena nafte sedamdesetih; donja linija je nominalna cijena dok je gornja prikazana u 2019. dolarima radi poređenja sa današnjom cijenom. Izvor: Macrotrendsfoto: V.Đ.

Staglacija je u suštini crv koji gricka životni standard. Svake godine novac u džepu kupuje sve manje robe, a samog novca je toliko da se čoveku čini da je džep bušan. Moje starije kolege sa Wall Streeta kažu da je najveći problem bio „osećaj“ da trend nikada neće stati. Iz godine u godinu situacija je bila sve gora i kulminirala 1980. godine kada je inflacija u SAD došla do 13.5%.

Vrednost evropske valute pada i u odnosu na američki dolar. Jutros je dostigla 1.01, dakle skoro pa na paritetu. To je još jedna indikacija da investitori smatraju da će Evropljani trpeti najveće ekonomske udare nadolazeće krize.

Pad eura u odnosu na američki dolar u poslednjih par godina. Izvor: Google
Pad eura u odnosu na američki dolar u poslednjih par godina. Izvor: Googlefoto: V.Đ.

Čuvati kapital u evrima je sada dodatni rizik jer je trend jasan. Kako se kriza bude zaoštravala, velika je verovatnoća da će evro dalje slabiti. A kako stara trejderska poslovica veli: „Trend is your friend."

Autor je ekonomista; na DePauw univerzitetu u SAD studirao je i filozofiju; trenutno je investitor u nekoliko industrija