Dubaji Krik, Foto: Privatna arhiva

Vodimo vas u obilazak Abu Dabija i Dubaija: Rajski dio pješčane pustinje

Dubai je, kao i Abu Dabi, dosta razuđen - što nas je iznenadilo. Prvi pit-stop nam je bio stari Dubaji - njihova Stara varoš. Splet starih građevina koji je prepun autentičnih izloga, prodavnica, restorana, zaista vas vodi kroz istoriju mjesta, gdje odmorite od velikih modernih zgrada i staklenih fasada

44389 pregleda 115 reakcija 5 komentar(a)
Dubaji Krik, Foto: Privatna arhiva
Dubaji Krik, Foto: Privatna arhiva

Dugo sam mislio da nikad neću poći u ovaj dio svijeta jer su me uvijek odbijale činjenice da je manje-više sve vještačko, da je sagrađeno u posljednjih 30-40 godina, golema pustinja, drugačija kultura.

Nakon pet dana provedenih u Abu Dabiju i Dubaiju, shvatio sam da je ovo samo bila pogrešna percepcija.

Na ovaj put sam pošao neplanirano - otkrili smo (ja i cura) da postoji direktan lou kost let iz Tirane, i s obzirom na to da nam tamo žive prijatelji kod kojih smo i bili u gostima, odlučili smo da odemo. Nakon što smo uskladili termine, krenuli smo na lagan put u trajanju od sedam-osam sati: dva sata do tiranskog aerodroma i oko pet sati leta do Abu Dabija. Na aerodromu nas je pozdravila slika šeika Zajeda, oca nacija i tvorca Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kojom ćemo se susretati na skoro svim obilascima i u svim zatvorenim prostorima. Za razliku od domaćih "očeva nacije", ovi u Emiratima doprinijeli su da od pustinjskih naselja i plemenskog uređenja postanu svjetska metropola, sa prosječnim dohotkom od preko 50.000 dolara.

Moderni trg u okviru Qasr Al Hosna
Moderni trg u okviru Qasr Al Hosnafoto: Privatna arhiva

Sletjeli smo malo kasnije po lokalnom vremenu (+3 sata razlika u odnosu na Crnu Goru) i odmah uhvatili taksi za grad. Ono što me je iznenadilo na prvu loptu jeste razuđenost i grandioznost svega - od auto-puta sa pet-šest traka, do samog uređenja grada koji nema svoj centar, već je složen na kvartove koji su povezani ogromnim bulevarima. Temperatura je u ovom dijelu godine (mart) idealna - preko dana između 25-30 stepeni, a uveče 15-20. Nivo vlage je prihvatljiv, tako da je svaki izlet lako podnošljiv. Nažalost, rijetko šta možete vidjeti ili obići šetnjom, već vam je za sve znamenitosti i obilaske ili izlaske, potreban taksi ili auto. Iako je taksi relativno jeftin (start nekih euro, a km oko 50-60 centi), razdaljina koju prelazite to anulira u većini slučajeva.

Luvr
Luvrfoto: Privatna arhiva

Od glavnih znamenitosti, obavezna je posjeta Luvru (francuskom) koji je otvoren 2017. godine; Sheik Zayed džamija, gdje se osjećate kao da ste u crtanom filmu "Aladin"; Emirates palata; Yas ostrvo - dom Formule 1, Ferrari Worlda, Warner Bros studija i luna parka; Qasr Al Watan predsjedničku palatu i Qasr Al Hosn - jednu od najstarijih građevina u Abu Dabiju (1761), koja je i služila kao osmatračnica i utvrđenje koje je čuvalo jedini izvor svježe vode iz bunara.

Zlatni suk
Zlatni sukfoto: Privatna arhiva

Pored toga, preoručio bih i šetnju Kornišom, popularnom promenadom koja se proteže do monumentalnog hotela "Rixos" i Marina Malla, a prolazi i pored modernih biznis centara, popularnih među ljubiteljima filmova iz franšize "Fast and Furious" kao mjesto gdje Vin Dizel (ko će drugi) automobilom prelijeće iz jedne u drugu zgradu... Što se tiče restorana u kvartovima, posebno turističkim, cijene su jače nego što možda očekujete. Ipak, ukoliko jedete u restoranima sa tradicionalnom kuhinjom, cijene su kao u Podgorici.

Sky line Dubaji
Sky line Dubajifoto: Privatna arhiva

Trećeg dana boravka na red je došao obilazak Dubaija. Iako se automobilom može stići za manje od sat i po, odlučili smo se da uzmemo autobus iz dva razloga - prvo, kako bismo razgledali okolinu tokom vožnje, a drugi zbog problema sa parkingom u Dubaiju. Prvi razlog se ispostavio kao nebitan jer ono što možete vidjeti je samo pijesak i pri ulasku u Dubaji ogromna industrijska postrojenja, dok se druga odluka ispostavila kao pun pogodak jer je saobraćaj dosta gust i auto je nepraktičan, pored metroa i taksija.

Dubai je, kao i Abu Dabi, dosta razuđen - što nas je iznenadilo - s tim da je uređenje grada takvo da ipak donekle podsjeća na gradove na koje smo navikli - rijeka koja prolazi kroz širi centar, par trgova i mjesta gdje se ljudi okupljaju i šetaju. Prvi pit-stop nam je bio stari Dubaji - njihova Stara varoš. Splet starih građevina koji je prepun autentičnih izloga, prodavnica, restorana, zaista vas vodi kroz istoriju mjesta, gdje odmorite od velikih modernih zgrada i staklenih fasada. Ipak, ukoliko želite i dodir modernog, možete popiti kafu u "Starbucksu" koji se nalazi u jednoj od mnogobrojnih kućica. Šetnja kroz stari Dubaji je lijepa i iz razloga jer je cijeli stari grad napravljen uz rijeku, pa je samim tim i svježije i temperatura prijatnija, a i lijep pogled na moderniji Dubai preko puta.

Kamile i dalje glavno prevozno sredstvo u pustinji
Kamile i dalje glavno prevozno sredstvo u pustinjifoto: Privatna arhiva

Ako želite da pređete preko rijeke, najpraktičnije je to učiniti čuvenim taksi splavovima koji vas za 1 dirham (oko 30 centi) preveze do lučica sa obje strane obale. Prelaskom na drugu stranu od starog Dubaija, vrlo blizu se nalaze popularni sukovi, odnosno pijace. Starinski izgled im daje dušu, a ukoliko želite kvalitetno zlato ili začine, ovo je pravo mjesto za to. Nakon sukova i lijepe vožnjice rijekom, zaputili smo se ka Burdž Kalifi i šetnji oko nje. Ukoliko ne ručate/večerate, i ne interesuje vas šoping, za ovaj obilazak je dovoljno 15-20 minuta, gdje je obavezno uživanje u čuvenoj Dubai fontani, koja ima performans uz muziku na svakih pola sata. Ipak, ukoliko želite da nešto i pojedete, spremite budžet jer su cijene u najmanju ruku bezobrazne.

Prevoz riječnim taksijem preko Dubaji Krika
Prevoz riječnim taksijem preko Dubaji Krikafoto: Privatna arhiva

Možda i dio svijeta koji je najviše podložan pogrešnoj slici, Abu Dabi i Dubai su ostavili izuzetno pozitivan utisak na mene. Moderan grad, društvo koje izlazi iz ekstremno šerijatskog uređenja, domaćini su Ultra festivala, Formule 1 i mnogih drugih globalnih manifestacija. Brzina popuštanja pravila je tolika da prije samo pet-šest godina nijeste smjeli ni da šetate sa osobom suprotnog pola ukoliko nijeste muž i žena, dok je sada to sasvim normalno. Iako generalno skup, cijene namirnica, taksi prevoza, stanova su sasvim prihvatljive i nijesu daleko od naših. Dobar zdravstveni sistem i uslovi koje vam poslodavci daju su na zavidnom nivou. Svi su nasmijani i u razgovoru sa lokalcima, kojih je najviše iz Indije i Pakistana, stekli smo utisak da su vrlo zadovoljni i srećni životom ovdje. Hataa almarat alqadima!

Bonus video: