BLOG

Tri ideje za korišćenje Excel-a u svakodnevnom radu kojih se možda niste sjetili

Pročitajte nekoliko ideja o tome kako možete koristiti Excel da bi efikasnije obavljali svoj posao ali i brže napredovali u karijeri
167 pregleda 0 komentar(a)
Excel, Foto: Bobot.me
Excel, Foto: Bobot.me
Ažurirano: 11.09.2017. 10:04h

Microsoft Excel je jedan od najkorisnijih programa koje imamo na našim računarima. Međutim, vrlo često nismo svesni na koji način ga možemo koristiti da bi brže napredovali u karijeri. Ovo posebno može biti prisutno ukoliko koristimo neko komercijalno rešenje za poslovanje, koji pored velikog broja prednosti koje ima, u nekim slučajevima nas može i ograničiti da ne razmišljamo o mogućnostima izvan onih koje nudi sam program.

U nastavku pročitajte nekoliko ideja o tome kako možete koristiti Excel da bi efikasnije obavljali svoj posao ali i brže napredovali u karijeri:

1) Napravite predviđanje toka gotovine za vaše preduzeće

Tok gotovog novca je vrlo važan za održivost svakog biznisa. Ukoliko želite da pokušate da predvidite finansijske uspone, ali i potencijalne izazove u nedeljama koje slede, možete napraviti dokument u Excel-u pomoću koga ćete analizirati buduću finansijsku situaciju. Na primer, možete za naredna 3 meseca uneti sve očekivane prihode po nedeljama, kao i sve očekivane rashode. Na osnovu planiranih prihoda i rashoda, vaše preduzeće će moći da proceni kakvo će biti stanje na računu za svaku od nedelja. U skladu sa projektovanim stanjem računa, moći ćete da planirate vaše aktivnosti kako bi kontrolisali tok gotovog novca, što je posebno bitno u nedeljama kada postoji mogućnost da stanje ne bude pozitivno. Da biste napravili ovakav dokument potrebno je da poznajete osnovni komplet formula i funkcija u Excel-u.

2) Napravite pregled ugovora koje imate sa klijentima ili dobavljačima

Često preduzeća potpisuju ugovore sa svojim klijentima na određeni vremenski period, nakon čega treba da se obnavljaju. Ista stvar se dešava i sa dobavljačima. Kada dođe vreme za obnavljanje ugovora, obično preduzeća treba da se malo pripreme kako bi potpisali nove ugovore po što povoljnijim uslovima za njih u pogledu cene, roka plaćanja ili roka isporuke proizvoda ili usluge. Ukoliko preduzeća žele da na vreme planiraju ovakve aktivnosti, može im biti korisno da vode evidenciju o tome kada ističe određeni ugovori. Ovo mogu da urade tako što unesu sve klijente i dobavljače sa kojima imaju ugovore kao i datume kada ističu ti ugovori u jedan Excel dokument. U ovom dokumentu mogu da podese da se izračunava koliko je dana ostalo do isteka određenog ugovora i da se formira neka vrsta obaveštenja kada je recimo ostalo manje od 30 dana. Sve ovo se može napraviti pomoću funkcija u Excel-u koje rade sa vremenima i datumima, kao i različitim načinima formatiranja koje nam omogućava Excel.

Uštedite 20€ ranom registracijom za dvodnevnu obuku osnovnih i naprednih tehnika Excel-a koju održavamo 13. i 14. oktobra u Hotelu Ramada u Podgorici.

3) Isplanirajte poslovnu godinu

Većina kalendara koje imate u digitalnom ili analognom obliku ne daje vam pregled čitave godine ispred nas. Obično najviše možete da vidite mesec unapred. Međutim, pregled čitave godine možete da napravite u jednom Excel dokumentu tako što ćete navesti sve mesece u godine, datume u mesecu kao i dane u nedelji kojima odgovaraju ti datumi. Kada ste formirali ovakav dokument, u njega možete da unesete važne datume za vaše preduzeće kao što su državni i verski praznici kada većina zaposlenih neće raditi, termini odlazaka na godišnjih odmor važnih ljudi u preduzeću, datumi poslovnih skupova na kojima planirate da učestvujete kao što sajmovi ili slično. Kada ovo unesete, ostale stvari možete planirati u skladu sa unetim. Ovakav kalendar možete napraviti pomoću osnovnog kompleta funkcija kao i sa funkcijama koje rade sa vremenima i datumima.

bobot.me

Bonus video: