BLOG

Domovina se brani ljepotom

Domovina koja drži do sebe se brani modernom infrastrukturom, autoputevima i brzim prugama, mostovima, muzejima i parkovima po kojima je prepoznata širom svijeta, razvijenom industrijom
165 pregleda 5 komentar(a)
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.04.2017. 10:56h

Prošlog ljeta sam sa familijom svratio u savrdak na Kučkim Koritima. Dok smo čekali kačamak i uživali u čistom vazduhu, pojavi se niotkuda planinar sa kesama punim smeća u rukama.

Obično se stidim samo u svoje ime kad treba da se stidim, ali sam tada bio postiđen u ime „šire društvene zajednice“. Došao čovjek iz Slovenije da pokupi g....a za nama.

Domovina se brani očuvanim prirodnim ljepotama, nacionalnim parkovima i rezervatima. Brani se ribama i pticama, kako kaže pjesnik, ali živim, a ne potrovanim i pobijenim. Nedavno sam vidio FB objavu sa ubijenim orlom iznad čije slike ponosni autor-egzekutor „duhovito“ konstatuje: „Orao pao.“ Što reći!

Domovina se brani opremljenim laboratorijama za fiziku i hemiju, osvojenim medaljama na međunarodnim takmičenjima iz matematike, biologije, informatike ili govorništva, medaljama koje bi trebalo da su preskupe da njihovi nosioci sjutra rade u kafićima i kladionicama. Ili, još gore, do svoje trideset i neke dobijaju džeparac od roditelja.

Domovina se brani intelektualnom i naučnom elitom, uglednim klinikama i prestižnim univerzitetima sa studentima iz cijelog svijeta, osvajanjem naprednih tehnologija, obezbjeđenjem uslova da mladi ljudi sa završenim zanatima i studijama ostaju kod kuće i dobijaju priliku da tu stvaraju i napreduju.

Domovina koja drži do sebe se brani modernom infrastrukturom, autoputevima i brzim prugama, mostovima, muzejima i parkovima po kojima je prepoznata širom svijeta, razvijenom industrijom.

Domovina se pored ostalog brani zanimljivom fudbalskom ligom, ATP turnirima, filmskim i pozorišnim festivalima...

Brani se da ne bude tržište jeftine radne snage i da čovjek-domaćin može da ostane na selu i dostojanstveno živi umjesto da čeka na nekom „trgu inteligencije“ poslodavca na po jedan dan. Pa da nekako preživi taj dan. Ali da nema ideju ni viziju što će da radi za mjesec, tri ili šest i i gdje će da bude.

Neka tamo, skoro pa savršena, domovina se brani izvozom svojih proizvoda, suficitom platnog prometa, domaćim paradajzom i organskim voćem ili prepoznatom nacionalnom kuhinjom...

Zar ne bi trebalo i da se brani stanovnicima koji mogu sebi da priušte skijaški vikend, ljetovanje na moru ili posjetu nekoj evropskoj metropoli, odnosno sve one prirodne potrebe koje su neprirodno prebačene u zaključani folder „luksuz“.

“Domovina se brani lepotom I čašću i znanjem Domovina se brani životom I lepim vaspitanjem“.

Bonus video: