BLOG

NATO - Stabilnost, sigurnost, definisana pravila, predvidljivost

Koliko će Crna Gora imati benefita od integracija na svim poljima i koliko brzo će ti benefiti biti vidljivi građanima, svakako zavisi od kapaciteta države da prihvati, primijeni, nauči da iskoristi mogućnosti koje joj se otvaraju
60 pregleda 8 komentar(a)
NATO, Crna GOra, Foto: Savo Prelević
NATO, Crna GOra, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.02.2017. 11:15h

Stabilnost, sigurnost, definisana pravila, predvidljivost - u ekonomskom, političkom, i/ili bezbjedonosnom smislu - najatraktivniji su pojmovi za ozbiljne investitore, lokalne ali možda još i značajniji za strane investitore koji treba da donesu odluku gdje svoj kapital da ulože. U prvi mah, ekonomski parametri izgledaju najvažniji za odabir investicione destinacije, ali se često zaboravi napomenuti da su faktori bezbjednosti i sigurnosti uglavnom eliminacioni preduslovi koji definišu da li je neka zemlja uopšte „u igri“ ili se nalazi ispod investicionog radara.

Kao predsjednik Savjeta stranih investitora mogu u ime članova Savjeta reći da vjerujemo da je Crna Gora dobar izbor kao investiciona destinacija i to upravo imajući u vidu činjenicu da ubrzano napreduje u procesu pristupanja EU i NATO, što će, nadamo se, obezbijediti dugoročnu stabilnost i bezbjednost, ali i donijeti niz ekonomskih benefita, uz pozitivan uticaj na poslovnu klimu. S druge strane, izvjesno članstvo, prvenstveno u NATO, ovo naše mišljenje će dodatno učvrstiti, dok bi eventualno drugačiji scenario mogao zabrinuti poslovnu zajednicu i preusmjeriti investicije u druge zemlje

To svakako ne znači da vjerujem da će se svi problemi, neki od njih vrlo ozbiljni, koje kao Savjet godinama iznosimo, „preko noći“ riješiti i da će u Crnoj Gori nastati blagostanje dan nakon članstva. Postoji toliko prostora za unaprijeđenje poslovnog ambijenta i toliko „vrućih“ tema koje zahtijevaju urgentno rješavanje, ali iskreno vjerujem da biti članica NATO alijanse može jedino pomoći, tj dodatno obavezati Crnu Goru da uvodi i poštuje savremene načine poslovanja što će se direktno odraziti na postojeću biznis zajednicu, ali i na privlačenje drugih priznatih kompanija. Zato ne čude iskustva drugih zemalja koja govore u prilog direktnoj vezi između članstva u NATO i povećanja priliva stranih investicija u godinama koje slijede.

Koliko će Crna Gora imati benefita od integracija na svim poljima i koliko brzo će ti benefiti biti vidljivi građanima, svakako zavisi od kapaciteta države da prihvati, primijeni, nauči da iskoristi mogućnosti koje joj se otvaraju. Svakako da postoji važan segment koji NATO nudi svojim članicama, a koji se odnosi na učešće na tenderima, proizvodnju određenih proizvoda za njihove potrebe, ponude turističkih kapaciteta, itd. ali nisam siguran koliko je crnogorska privreda u ovom trenutku u mogućnosti da se svojim ponudama „izbori“ na tim tenderima i u tom dijelu će edukacija privrednika biti od izuzetne koristi. S druge strane, te mogućnosti se otvaraju na dugi rok i čak i eventulani manji projekti mogu da se vrlo pozitivno odraze na ekonomski ambijent.

Da zaključim, iako dolazim iz Austrije, vrlo uređene i uspješne zemlje i pored toga što nije članica NATO, mišljenja sam da u slučaju Crne Gore, zemlje na Balkanu koja još uvijek nije u Evropskoj uniji, koja po mom mišljenju nije u mogućnosti da ima privilegiju „neutralnosti“ jer danas to malo ko može, ovo članstvo je posebno važno.

Autor je direktor Addiko banke i predsjednik Upravnog odbora Savjeta stranih investitora

Komunikacioni tim Savjeta za članstvo Crne Gore u NATO

Bonus video: