Njemačka: Hejsel, Olimpiko, Vembli - je li hram u Berlinu sljedeći?

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa A

4749 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Germany Football Team/Facebook
Foto: Germany Football Team/Facebook

Hejsel (danas kralj Boduen) u Briselu 1972, rimski Olimpiko 1980. i najčuveniji fudbalski stadion na svijetu - Vembli 1996.

Kada je osvajala evropska prvenstva, a uz Španiju je to uradila najviše puta, Njemačka je to činila na najvećim pozornicama širom Starog kontinenta.

Sada ova sjajna fudbalska nacija ima samo jedan san - da u zlatno društvo uđe još jedan "fudbalski hram", star 88 godina, Olimpijski stadion u Berlinu.

Njemačka će četvrti put biti domaćin jednog od dva najveća takmičenja (EP 1988, 2024. i SP 1974, 2006), a ovog ljeta njena priča počinje na jednom od najljepših stadiona današnjice "Alijanc areni", dok je želja navijača da se završi nakon posljednje utakmice i finala u Berlinu.

Rezultati sa posljednjih nekoliko turnira, ali i tokom priprema za Euro 2024 nisu baš obećavajući, ali Njemačka je gigant i uvijek favorit...

Elf nije samo Elf

Jedan od razloga zbog čega "Elf" (u prevodu jedanaest, nadimak Njemačke) mnogi vide na krovu Evrope 14. jula jeste i fantastičan igrački kadar, mnogo širi od samo startnih 11, jer ova selekcija praktično na svakoj poziciji ima najmanje po dva vrhunska igrača.

Tako je već od golmana (Manuel Nojer i Mark Andre ter Štegen), preko odbrane (Antonio Ridiger, Niko Šloterbek, Džonatan Ta, pa i po potrebi vezista Džošua Kimih), do paklenog veznog reda (Toni Kros, Ilkaj Gindogan, Florijan Virc, Liroj Sane) i opasnog napada (Tomas Miler, Kai Haverc, Niklas Filkrug).

Domaći teren, fenomenalna atmosfera gdje god da budu igrali i sjajni fudbaleri - čini se da je sve tu za veliki uspjeh... Pa i selektor.

Fudbaleri Njemačke, Reprezentacija Njemačke
foto: Graphic News

Nagelsmanova igra

Na čudan način je Julijan Nagelsman stigao na klupu Njemačke - nakon čudnog otkaza u Bajernu u trenutku kada je bio na vrhu i u četvrtfinalu Lige šampiona. Ubrzo je postalo jasno koliko je minhenski klub izgubio njegovim odlaskom, ali je zato "Elf" dobio top menadžera.

Iako i dalje veoma mlad (ima samo 36 godina) bavarski stručnjak već iza sebe ima veliko istustvo iz Hofenhajma, Lajpciga i Bajerna, mnogo utakmica u Ligi šampiona, a prije svega "ima igru", način fudbala koji se svima dopada.

Njemci su se mučili u pripremnim utakmicama za EP, ali od kada je stigao čini se da je Nagelsman sve posložio kako treba - da li i dovoljno za četvrtu krunu pokazaće vrelo ljeto u jednoj od ljepših zemalja Evrope.Sve kreće iz Minhena na otvaranju Eura protiv Škotske, a potom slijede utakmice sa Mađarskom u Štutgartu i Švajcarskom u Frankfurtu - čini se da grupa A ne bi trebalo da predstavlja problem za Njemce, ali već od osmine finala počinju prave bitke za krunu Evrope.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: