Najveći favorit nikad nije bio evropski prvak

Deset različitih nacija do sada je osvajalo kontinentalni šampionat, najviše puta Njemci i Španci (po tri), a superkompjuter ovoga puta najveće šanse daje reprezentaciji koja se nikad nije popela na evropski tron - Engleskoj

5463 pregleda 0 komentar(a)
Kvart u Londonu ukrašen je engleskim zastavama uoči otvaranja Eura, Foto: Reuters
Kvart u Londonu ukrašen je engleskim zastavama uoči otvaranja Eura, Foto: Reuters

Istorija evropskih prvenstava je i istorija - iznenađenja.

Senzacije kakve su se dešavale na šampionatima Starog kontinenta, poput trijumfa Danske 1992. godine (reprezentacije koja se nije ni kvalifikovala, ali je upala umjesto ratom zahvaćene Jugoslavije) ili Grčke 2004, pa i Portugala 2016, iako je dres “selesaa” nosio jedan od najvećih ikad, Kristijano Ronaldo, nisu nikada bile karakteristike svjetskih prvenstava, gdje su obično slavili favoriti - najveće reprezentacije.

Večeras u Minhenu, utakmicom između domaćina Njemačke i Škotske, počinje 17. Evropsko prvenstvo. Da li će i ono donijeti iznenađenje, ili doba fudbalske romantike, poput danskog i grčkog trijumfa, odavno prošlo, saznaće se u narednih 30 dana, kada će se u zemlji piva i kobasica igrati vrhunski, najbolji fudbal.

Ako je vjerovati superkompjuteru velike kuće za fudbalske procjene i statistiku, Opte, šanse da se u Njemačkoj dogodi iznenađenje - u rangu su statističke greške.

Podijum je, kažu analize, namijenjen za najbolje i najveće.

A prvi favorit je reprezentacija koja nikada do sada nije bila evropski prvak.

Engleska
foto: Graphic News

Englezi, finalisti prethodnog Eura (nisu tada uspjeli u svom domu, na Vembliju, poraženi su od Italijana na penale) imaju najveće šanse da se prvi put u istoriji popnu na kontinentalni tron.

Gordi Albion, finalista Eura 2020. i polufinalista Mundijala u Rusiji 2018, već šest godina “kruži” oko pehara namijenjenog pobjedniku velikog takmičenja - je li došlo vrijeme da igrači koji igraju u godinama najboljih ligi Evrope, Premijer ligi, konačno probiju barijeru u nacionalnom dresu, saznaće se uskoro. Tek, po procjeni Opte, Englezi imaju 19,9 odsto šansi da osvoje Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Šanse da se tim Gareta Sautgejta plasira u finale iznose 31,1 odsto, dok su mogućnosti da se dočepaju polufinala gotovo polovične - skoro 50 odsto.

Francuska, finalista Mundijala u Kataru 2022. i svjetski šampion iz Rusije 2018. drugi je favorit u Njemačkoj, šanse “trikolora” su tek nešto malo manje od engleskih (19,1 odsto), slijedi domaćin Njemačka (12,4 %), zatim Španija i Portugal.

Šampioni
foto: Graphic News

Podatak da se šanse aktuelnih šampiona Italijana da odbrane tron vrednuju sa samo pet procenata, a bronzanih sa posljednjeg Mundijala Hrvata tek 2 odsto, govore koliko je teško iznenaditi u modernom fudbalu i slaviti na velikom takmičenju.

Opta svoje procjene bazira na osnovu više od 1.000 simulacija u koje su uključeni svi mogući fudbalski parametri.

Pa opet, fudbal nije samo igra brojki i statistika - igra se i voli zbog iznenađenja i nepredvidivosti.

Na koga će 14. jula u Berlinu stati lopta?

Bonus video: