Keković: Građani da pokažu da li su zadovoljni mjerama Vlade

"Nadamo se da će poslanici u novom sazivu parlamenta konačno da zaštite građane jer se u 25 godina tranzicije, promašenih privatizacija, negativnih efekata globalne krize koji su svi pali na teret građana, uglavnom cijelo vrijeme čuvao kapital i bogatstvo"
35 komentar(a)
Srđa Keković, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Srđa Keković, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 25.12.2016. 19:35h

Unija slobodnih sindikata (USSCG) organizovaće u ponedjeljak protest na platou ispred zgrade Skupštine, zbog Vladinih mjera ekonomske politike.

Gostujući u Vijestima u pola 7, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković je najavio da će ukoliko i pored protesta poslanici usvoje Vladine mjere ekonomske politike da će organizovati novi protest.

"Na kojem ćemo tražiti ostavku te Vlade. Sad je samo na građanima da daju odgovor da li su zadovoljni mjerama ekonomske politike Vlade", poručio je Keković.

On je uoči sjutrašnjeg protesta rekao da USS nije vodio ozbiljne pripreme "jer sve što se dešavalo bilo je iznenadno i nismo očekivali".

"Novi premijer (Duško Marković) je u inauguracionom govoru rekao da će se nova Vlada baviti poboljšanjem standarda zaposlenih i građana. To što se desilo proteklog vikenda nas je zateklo. Odmah nakon toga zbog početne konfuzije oko tih mjera i nakon što smo shvatili da veliki dio tih mjera će ustvari direktno uticati na umanjenje standarda zaposlenih odlučili smo da se tome suprotstavimo", kazao je Keković.

Upitan koliko građana očekuje na protestu Kekovič je odgovorio da bi volio da ispred Skupštine budu desetine hiljada građana.

"Ali je radni dan sve se dešava u 14 časova, tako da bićemo zadovoljni što većim brojem. Ova priča treba da dirne sve. Rast javnog duga nijesu proizveli građani nego Vlada svojom projekcijom gradnjom autoputa. Mislimo da neko ko slovi kao dobar domaćin, da ako nas zadužuje treba da nađe način i da nas razdužuje. Nadamo se da je sve ovo neprihvatljivo za građane. Ukoliko oni misli kao mi oni će doći u dovoljnoj mjeri i poručiti poslanicima i Vladi da te mjere ne treba da usvoje".

Smatrra da postoji "bezbroj pozicija" sa kojih je Vlada trebala sa prihodne strane da brani budžet, a da godinama to ne radi.

"Nadamo se da će poslanici u novom sazivu parlamenta konačno da zaštite građane jer se u 25 godina tranzicije, promašenih privatizacija, negativnih efekata globalne krize koji su svi pali na teret građana, uglavnom cijelo vrijeme čuvao kapital i bogatstvo. Konačno je vrijeme da se dio tereta prenese i na bogate i da nas na taj način zaštite od ekonomske politike Vlade".

Odgovarajući da li očekuje da će se protest nazvati politikantski i manipulatorski, Keković je poručio da je njihova priča "samo socijalna i nije politikantstvo".

"Vlada samo treba da se postara da naplati što joj pripada. Mora više da zahvati od onih koji imaju".

Bonus video: