U vrtiću u Spužu nema prostora za jaslice, roditelji u problemu

U Ministarstvu prosvjete svjesni su da se moraju proširiti kapaciteti vrtića u Spužu, ali još ne znaju kada će do toga i doći
458 pregleda 1 komentar(a)
vrtić jaslice, Foto: Screenshot (Youtube)
vrtić jaslice, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 02.12.2018. 18:39h

Da dijete najbolje uči u grupi, razvija se i socijalizuje - česti su savjeti mnogih psihologa koji zbog toga ukazuju koliko je važno da dijete ide u vrtić.

Ipak, djeca iz Spuža, mlađa od tri godine nemaju tu mogućnost jer vaspitna jedinica u tom kraju nema jaslenu grupu.

To je za majku Jelenu Jovetić veliki problem, jer kako kaže, želi da se njeno dijete više druži sa vršnjacima, ali i da ona nađe posao.

"Želim da radim, ali nisu svi u mogućnosti da imaju 'baka servis'. Ukućani daju sve od sebe da nju čuvaju kad ja negdje odem, ali ukoliko bih radila osam sati, jednostavno ni oni nijesu u mogućnosti da je čuvaju jer i oni rade. I postavlja se pitanje gdje će zaposlene majke sa djecom", kaže Jovetić.

Opcija da dijete vodi u Danilovgrad ili Podgoricu, kako kaže, nije rješenje.

"Nije isplativo, treba novca za gorivo, a drugo, ne vozim, muž radi i nema osobe koja bi dijete vratila iz vrtića. Ako već postoji vrtić u Spužu, zašto onda tamo ne bi dijete išlo"; dodaje ona.

Sa Jelenom je saglasna i direktorica vrtića u Danilovgradu. koja razumije problem roditelja. ali kako ističe, prostorni kapaciteti u vrtiću u Spužu su trenutno takvi da nema mogućnosti da se oformi jaslena grupa.

"Upisano je više od 120 djece u dvije vaspitne grupe to su mlađa i starija. Prostorni kapaciteti su veoma mali, oko 180 kvadrata i trenutno je nemoguće oformiti jaslenu grupu", ističe Dušanka Ulama, direktorica vrtića "Irena Radović".

Ulama dodaje da je projekat proširenja urađen i da je početkom godine poslat Ministarstvu prosvjete, odakle su dobili pozitivno mišljenje, ali konkretnog odgovora još nema.

"Uradili smo i skicu proširenja, to bi bilo oko 100 kvadrata i tu bi još bile dvije učionice za djecu jaslenog uzrasta, vešeraj i sve što bi nam bilo potrebno", navodi ona.

Iz Ministarstva to potvrđuju, ali nema odgovora kada će se I desiti.

"Postignuta je saglasnost o potrebi proširenja kapaciteta ove predškolske ustanove. Onda kad se zaokruži finansijska konstrukcija u vezi sa navedenim, javnost će biti obaviještena. To je jedan od prioritetnih projekata koji na teritoriji ove opštine treba realizovati", ističu iz Ministarstva prosvjete.

Jelena Jovetić se nada da će se obećanje Ministarstva prosvjete ubrzo ispuniti.

"Mali je grad, ali to ne znači da nema dovoljno djece i da nema dovoljno majki koje žele da rade i da daju svoje dijete u vrtić", poručuje ona.

Bonus video: