EU baca novac na Crnu Goru

“Umjesto da koristi IT sistem koji je finansirala EU , vlasti preferiraju stari sistem - papir i olovku”, konstatuje “Parlament magazin”
82 pregleda 1 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.12.2016. 20:43h

Evropska komisija je protraćila ogromne količine novca na Crnu Goru, stoji u nalazu Evropskog revizorskog suda koji je razmatran pred Odborom za budžetsku kontrolu Evropskog parlamenta.

EK je, kako se navodi, 640.000 eura potrošila na projekte u oblasti borbe protiv korupcije, a među njima se nalazi i onaj za IT sistem koji vlasti uopšte ne koriste, piše “Parlament magazin”.

“Umjesto da koristi IT sistem koji je finansirala EU , vlasti preferiraju stari sistem - papir i olovku”, konstatuje ovaj dvonedjeljnik.

Agencija za sprečavanje korupcije sada uspostavlja gotovo identičan IT sistem koji bi zamijenio onaj koji je finansirala EU a nikad nije korišten, pojašnjeno je poslanicima EP. Članovi Odbora su mogli da čuju i da je 180.000 eura potrošeno na jednogodišnji program prikupljanja podataka o životnoj sredini koji nikada nije korišten.

Sud ističe da je tokom perioda 2007-2013. EU pružila 235,7 miliona eura podrške Crnoj Gori kako bi joj pomogla da se pripremi za članstvo, a da je cilj revizije bio da se utvrdi da li je ova podrška doprinijela jačanju njenih administrativnih kapaciteta.

Zaključeno je da je pretpristupna podrška pomogla jačanju administrativnih kapaciteta. “Međutim, za 12 od 19 IPA finansiranih projekata koje smo analizirali, efektivnost podrške smanjena je zbog činjenice da neki od tih programa za jačanje kapaciteta nisu u potpunosti korišteni ili testirani od strane crnogorskih vlasti,” piše u izvještaju.

“Potpuno bacanje novca ukazuje zašto smo glasali za izlazak Britanije iz EU . Ozloglašeno korumpirana Crna Gora očito nema namjeru rješavanja svojih korupcionaških problema, pa zašto bi onda EU nastavila da im daje novac”, upitala je Džejni Adji iz grupe euroskeptika, a prenosi “Parlament magazin”.

Bonus video: