Barski srednjoškolci na godišnjem okupljanju mladih

Kako je saopšteno iz Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, od više od 680 prijavljenih, 33 škole – po jedna iz svake od država članica EU i pet zemalja kandidata (Albanija, bivša jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska) – izabrane su putem otvorenog žrijebanja, u prisustvu potpredsjednika EESK, Gonzalo Lobo Gzavijera, i članova EESK, Katiane Visens Gujen i Indre Vareikite
102 pregleda 0 komentar(a)
Tvoja Evrpa tvoje pravo da kažeš, Foto: Delegacija EU
Tvoja Evrpa tvoje pravo da kažeš, Foto: Delegacija EU
Ažurirano: 20.12.2016. 19:29h

Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESK) izabrao je Srednju ekonomsko-ugostiteljsku školu iz Bara da učestvuje u osmom izdanju događaja "Tvoja Evropa, tvoje pravo da kažeš", godišnjem okupljanju mladih na kome se raspravlja o velikim izazovima sa kojima se suočava Evropa.

Kako je saopšteno iz Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, od više od 680 prijavljenih, 33 škole – po jedna iz svake od država članica EU i pet zemalja kandidata (Albanija, bivša jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska) – izabrane su putem otvorenog žrijebanja, u prisustvu potpredsjednika EESK, Gonzalo Lobo Gzavijera, i članova EESK, Katiane Visens Gujen i Indre Vareikite.

„Izdanje ovog događaja za 2017. godinu organizuje se tokom obilježavanja 60. godišnjice Ugovora iz Rima. Tokom ovog okupljanja, mladi će imati priliku da predlože rješenja na glavne političke izazove sa kojima se suočava Evropa“, kaže se u saopštenju.

Svaka škola će poslati delegaciju od po tri učenika uzrasta od 16 do 17 godina i jednog profesora u Brisel da učestvuju u omladinskoj plenarnoj sesiji 30. i 31. marta 2017. godine.

Učenici će, dodaje se, debatovati i glasati o političkim izazovima sa kojima se suočava EU i predlagati sopstvena rješenja.

„Pripreme za ovaj događaj otpočeće već početkom 2017. godine posjetom člana EESK iz svake zemlje svakoj od izabranih škola kako bi se učenicima pomoglo da se pripreme za omladinsku plenarnu sesiju, kako bi se upoznali sa EESK i da bi im se objasnila uloga EESK u procesu donošenja odluka u EU“, kaže se u saopštenju Delegacije.

Kako je saopšteno, EESK, koji predstavlja glas civilnog društva, ovom inicijativom želi da obezbijedi da se stanovišta, iskustva i ideje mlađe generacije čuju u procesu kreiranja politika na nivou EU.

Bonus video: