Pejović: Hrvatska nije samo prvi susjed, nego i zemlja od koje je CG učila prve korake u pregovaranju

Štir je čestitao na prošlonedjeljnom otvaranju još dva poglavlja, kao i na ukupnim rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja EU. Prenio je da Crna Gora može računati na punu podršku Hrvatske u nastavku sprovođenja reformi u daljem napredovanju prema članstvu“, kaže se u saopštenju
102 pregleda 8 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Davor Ivo Štir, Foto: Ministarstvo za evropske poslove
Aleksandar Andrija Pejović, Davor Ivo Štir, Foto: Ministarstvo za evropske poslove
Ažurirano: 20.12.2016. 19:00h

Crna Gora može računati na podršku Hrvatske u nastavku sprovođenja reformi u daljem napredovanju prema članstvu u Evropskoj uniji (EU), poručeno je tokom posjete crnogorskog ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića Zagrebu.

On je u Zagrebu razgovarao sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Davorom Ivom Štirom i predsjednikom Odbora za europske poslove u Saboru Hrvatske Domagojem Ivanom Miloševićem.

Pejović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, zahvalio na tehničkoj i ekspertskoj podršci koju su kolege iz Hrvatske pružile crnogorskom pregovaračkom timu u gotovo svim poglavljima pravne tekovine, doprinoseći na taj način izgradnji i daljem snaženju kapaciteta za uspješno vođenje pregovora.

„Štir je čestitao na prošlonedjeljnom otvaranju još dva poglavlja, kao i na ukupnim rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja EU. Prenio je da Crna Gora može računati na punu podršku Hrvatske u nastavku sprovođenja reformi u daljem napredovanju prema članstvu“, kaže se u saopštenju.

Milošević je naveo da Crna Gora ima punu podršku Hrvatske, kao tradicionalnog prijatelja i partnera Crne Gore za dalje reformske procese i dobru dinamiku napredovanja prema članstvu.

Štir je, nakon sastanka sa Pejovićem, kazao da Hrvatska snažno podržava evropski put Crne Gore.

„Imali smo prošle sedmice Međuvladinu konferenciju gdje su dva poglavlja otvorena u pristupnim pregovorima s Crnom Gorom. Vjerujemo da još jedno poglavlje koje nije bilo moguće u ovom trenutku otvoriti, da će vrlo brzo biti otvoreno 2017. godine. Dakle, s optimizmom gledamo i na predsjedavanje Malte i na buduće međuvladine konferencije“, kazao je on.

Prema riječima Štira, Crna Gora čini jedan veliki napor u usvajanju u primjenjivanju svih potrebnih standarda i u ispunjavanju kriterija i to se mora vrednovati.

„Danas smo isto tako naglasili, kako sporazum koji imamo s Crnom Gorom nam daje dobar okvir za dobru saradnju. Preko 200 aktivnosti smo već organizovali, preko 500 ljudi je prošlo i učestvovalo na tim aktivnostima i dobilo potrebnu ekspertizu da bi bili efikasni u pregovorima s EU. Mi ćemo nastaviti takav vid saradnje“, kazao je on.

Štir je rekao da pozdravljaju evropsku i evroatlantsku orjentaciju nove vlade u Crnoj Gori i da će Hrvatska i dalje podržavati sve napore kako bi Crna Gora mogla napredovati prema EU.

Pejović je poručio da Hrvatska nije samo prvi susjed Crne Gore i zemlja članica EU nego zemlja od koje je Crna Gora učila prve korake u pregovaranju.

„Od samog početka prije pet godina smo preuzeli hrvatski model pregovaranja, od vaših eksperata i vaših kolega iz administracije smo učili kako treba pregovarati, koje su to osnovne stvari što treba znati kako bi se razgovaralo na pravi način s Briselom“, kazao je on.

Kako je rekao, na stotine eksperata je boravilo ili u Crnoj Gori ili su crnogorske kolege dolazile u Zagreb i razgovarale.

„I kroz taj proces ne samo da smo učili nego smo stvorili prijateljstva i poznanstva koja će nam koristiti u narednim godinama i, jednog dana kad budemo članica EU, sigurno biti dobra osnova da sarađujemo zajedno na novim pravnim aktima EU. Pored toga, svakako ne treba zaboraviti političku podršku“, naveo je Pejović.

On je podsjetio da je Hrvatska nedavno ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, što je veoma značajan korak, navodeći da očekuje da će taj rpoces uskoro biti završen i da će Crna Gora u prvoj polovini naredne godine u potpunosti potvrditi Vašingtonski sporazum i postati punopravna članica Alijanse.

„Naravno, očekuje nas mnogo više posla u dijelu EU jer ovaj proces zahtijeva mnogo više vremena i pregovaranja. I u tome računamo da ćemo podršku Zagreba imati tokom cijelog puta kao što je to do sad bilo u Vijeću“, dodao je Pejović.

Bonus video: