Premijer poručio akademicima CANU: Da nas saberete, a ne da nas dijelite

Premijer Marković, uz apel akademicima za pomoć, podsjetio je na najveće probleme u crnogorskom društvu društvu
57 pregleda 12 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Duško Marković, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ažurirano: 16.12.2016. 18:54h

Premijer Duško Marković, došao je u CANU da bi od akademika zatražio savjet kako da Crna Gora bude jedinstvena

"Osvijetlite nam gospodo akedemici te puteve. Poučite nas kako da svima u Crnoj Gori jedina kuća bude Crna Gora, a znamo već dugo da nije tako. Kako da sve naše posebne identitete uvezemo u jedan državni, ne da bi bilo koji nacionalni u tom vezivanju postao manje vrijedan, manje vidljiv, već naprotiv da bi mu bilo i udobno i sigurno u tom jednom državnom crnogorskom identititu", rekao je Marković.

Predsjednik CANU Dragan Vukčević, kaže da država mora napraviti konsenzus o sebi i svom putu, kao što je to učinila prije 10 godina, kada je postala nezavisna.

"Akademija je i pozvana i prozvana da pomogne tom konsenzusu. Kako? Razumijevanjem, učenošću, trpeljivošću i razboritošću. Onim osobinama koje ovom društvu su tako teško nedostajale u njegovoj istoriji", rekao je predsjednik CANU Dragan Vukčević.

Premijer Marković, uz apel akademicima za pomoć, podsjetio je na najveće probleme u crnogorskom društvu društvu.

"Da nas saberete a ne da nas dijelite. Ni ljutnjama između srpskog i crnogorskog ni kontroverznim rječnicima, ni svakodnevnim političkim svrstavanjima, ni međusobnim nerazumijevanjem i razmiricama među najumnijim glavama ovog naroda, bilo da sjede u ovoj Ili nekoj drugoj kući", rekao je Marković.

Pošto je napustio ovu kuću, premijer nije bio raspoložen za novinarska pitanja, o aktuelnim političkim zbivanjima. To znači da novinari nisu bili u prilici da mu postave pitanje od konstituisanja vlade prije punih 15 dana iako je govorio na nekoliko događaja.

Bonus video: