Perks: Svi brinu zbog promaje, a u CG najveća stopa smrtnosti muškaraca je od bolesti izazvanih pušenjem

Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kojim se između ostalog reguliše konzumiranje cigareta na javnim mjestima, stupio je na snagu prije dvanaest godina
1 komentar(a)
Bendžamin Perks, Foto: Luka Zeković
Bendžamin Perks, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.12.2016. 18:12h

Adolescencija je vrijeme kada najčešće posegnemo za prvom cigaretom. Psiholozi imaju i objašnjenje zašto nam je to često rješenje za probleme koje ovo doba sobom nosi .

"Mladi nemaju kapaciteta, izgrađene vještine, da se odupru želji i težnji, nemaju mehanizme da to odlože za drugačije vrijeme. Kad ne mogu to da odlože onda dobijaju frustraciju, a kako ne mogu da je prežive, onda je cigareta jedan kanal da se opuste", kazala je psihološkinja Radmila Stupar Đurišić.

Šef UNICEFA u Crnoj Gori Benžamin Perks ističe da društvo time sto ne brani pušenje na javnim mjestima šalje pogrešnu poruku mladima. Nepostojanje zabrane stvara privid da je pušenje dobro, a Perks primjećuje i da se tradicionalno, više plašimo promaje nego bolesti koje izaziva konzumiranje duvana.

"Promaja, svi brinu zbog promaje, a u Crnoj Gori postoji najveća stopa smrtnosti muškaraca od bolesti izazvanih pušenjem. Istraživanje UNICEFA pokazuje povećanu stopu komplikacija prilikom porođaja i trudnoće kod žena koje puše", rekao je Perks.

Perks smatra da je loša navika u društvu i pušenje pred djecom.

"Još je prihvatljivo da se puši u prostorijama gdje borave djeca, a to je rezultat nedostatka napora da se podigne svijest o tome koliko je to opasno", kazao je Perks.

Buđenje svijesti kod mladih o štetnosti duvana obaveza je cijelog društva.

"Važno je uspostaviti kontinuitet u djelovanju. Dijete je u središtu različitih uticaja. Prije svega porodice, ali i okolnih sistema. Tako je važno da svi oni sinhornizovano djeluju", kazala je pedagoškinja Tatjana Novović.

Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kojim se između ostalog reguliše konzumiranje cigareta na javnim mjestima, stupio je na snagu prije dvanaest godina.

Bonus video: