Kotor: Hoće li neko odgovarati za nezakonito postavljene kamere?

Jedna kamera, koju je postavilo NN lice, nalazi se iznad semafora u Dobroti. Ona je kablom povezana sa još dvije kamere – jednom koja se nalazi u uglu terase privatnog stana i drugom koja se nalazi iznad Atlas banke
170 pregleda 7 komentar(a)
Kotor kamera, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Kotor kamera, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 15.12.2016. 18:49h

Hoće li nezakonito postavljene kamere u Kotoru ubrzo biti uklonjene i ko će odgovarati za njihovo postavljanje možda ćemo brzo saznati.

Od ljetošnje vijesti da kamere postavlja mafija, čiji su obračuni u ovom gradu gotovo postali dio svakodnevice stiglo se do toga da su danas u obilazak lokacija širom ovog primorskog grada, radi uklanjanja video nadzora krenuli nadležni organi.

Kotorani, koji su imali hrabrosti da nešto kažu na ovu temu, očekuju da se problem što prije riješi.

Kotorani imaju podijeljen stav kada je u pitanju ovaj problem. Dok neki stanovnici izbjegavaju da javno komentarišu prisustvo kamera, postoje i oni koji ne u tome ne vide ništa sporno. Osnovno državno tužilaštvu u Kotoru do sada je utvrdilo kome pripada skoro 40 kamera, ali i dalje im nije poznato kome pripadaju još tri kamere.

Jedna kamera, koju je postavilo NN lice, nalazi se iznad semafora u Dobroti. Ona je kablom povezana sa još dvije kamere – jednom koja se nalazi u uglu terase privatnog stana i drugom koja se nalazi iznad Atlas banke.

Kontrolori Agencije za zaštitu ličnih podataka od danas borave u Kotoru, gdje u saradnji sa komunalnom policijom kontrolišu sporne kamere.

Agencija za zaštitu ličnih podataka pravi zapisnik na licu mjesta, nakon čega će, kako su najavili, naložiti Opštini Kotor da ukloni sporne kamere, iako je gradska uprava imala pravo da neprijavljene nadzorne kamere ukloni odmah nakon što su primijećene.

Kotorani različito gledaju na činjenicu da ulice njihovog grada mimo zakona posmatraju nepoznate osobe. Većina očekuje brzo razrješenje situacije, a to bi kažu trebalo da uradi država ako ne može opština .

Kotorsko tužilaštvo je u prethodnih osam mjeseci, nakon izvještavanja televizije novina "Vijesti" da mafija nezakonito postavlja kamere i posmatra grad, utvrdilo kome pripada 40 kamera, ali ni danas nisu imali informaciju kome pripadaju još tri sporne kamere, što je informacija koju je dužna da dostavi Agencija za zaštitu ličnih podataka.

"Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru do danas nema podatak ko je vlasnik tri kamere, za koje nije imao podatak ni dana 12.12.2016. godine. Do danas nismo dobili odgovor da li su kamere za koje je utvrđeno kome pripadaju postavljene u skladu sa Zakonom. U odnosu na kamere čiji su vlasnici poznati, jedan dio istih registrovan je i tokom aprila", kazali su iz tužilaštva.

Inspektor Agencije za zastitu ličnih podataka Dragan Sekulić, kao ni predstavnici kotorske komunalne policije koji su danas bili na terenu ne žele da saopštavaju bilo kakve informacije do završetka ovog posla.

Bonus video: