Institut za javno zdravlje nije dužan da evidentira oboljele od vaški

Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja najavljuju intenzivnije mjere prevencije i edukacije stanovištva, posebno u ruralnim područjima
128 pregleda 5 komentar(a)
Reflektor, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Reflektor, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 13.12.2016. 18:46h

Vaške nijesu zarazna bolest, koja se prijavljuje nadležnim zdravstvenim ustanovama i zbog toga Institut za javno zdravlje nije dužan da evidentira broj oboljelih, kazale su u emisiji Televiziji Vijesti "Reflektor" direktorica Centra za promociju javnog zdravlja u Institutu Agima Ljaljević i pomoćnica ministra zdravlja Mira Jovanovski Dašić.

Potreba za tim očigledno nije postojala ni u trenutku kada je zvaničan podatak upozoravao da je od početka godine jedanaestoro djece protiv vaški tretirano otrovnim insekticidom, od kog je prošle sedmice i umrla petogodišnja djevojčica iz Rožaja.

"Ja sa tim podatkom ne raspolažem. Institut izvještava kada su zarazne bolesti u pitanju", rekla je Ljaljević.

Ona je dodala da "prosto nije bila obaveza da se prijavi vašljivost".

"A što se tiče ovih osam slučajeva, time se bavi neki drugi centar, ne moj. Za nas je ovo bio alarm da krenemo u još jaču aktivnost", kazala je Ljaljević.

Na pitanje šta smo naučili nakon slučaja bjelopoljskih beba zbog čega je bivši ministar zdravlja Miodrag Radunović i podnio ostavku uz obrazloženje da je došlo do ozbiljne sistemske greške, pomoćnica ministra zdravlja Jovanovski Dašić, iznenađena pitanjem burno je reagovala:

"Ovdje su roditelji samoinijativno koristi sredstvo, da li smatrate da su ljekari krivi, sve su uradili, krivi su roditelji. Rekla sam Vam da ovdje večeras nećemo utvrđivati krivce "

Predstavnice Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja, sada najavljuju intenzivnije mjere prevencije i edukacije stanovištva, posebno u ruralnim područjima.

"Napravili smo plan, obići ćemo sva mjesta, zadužili smo i sve higijenske službe koje obilaze, iskoristićemo priliku da se još više približimo populaciji", saopštila je Ljaljević.

Emisija Reflektor na programu je večeras od 20h na Televiziji Vijesti.

Pored Jovanovski Dašić i Ljaljević gost je i predstavnik NVO Krug života Dejan Cvijanović.

Bonus video: