Karpenter: Većina za podršku protokolu biće lako obezbijeđena

"Uvjeren sam da ćemo imati više od 67 glasova kada ovo pitanje dođe na dnevni red Senata..."
106 pregleda 19 komentar(a)
Majkl Karpenter, Foto: Screenshot (YouTube)
Majkl Karpenter, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 12.12.2016. 20:22h

Zamjenik pomoćnika američkog sekretara za odbranu Majkl Karpenter kazao je u ekskluzivnom intervjuu za TV Vijesti da je ubijeđen da će Senat ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO u skorijoj budućnosti.

TV Vijesti: Američki senat nije, kako je bilo očekivano, ratifikao protokol o pristupanju Crne Gore NATO do kraja svog mandata. Ko je bio protiv toga i da li očekujete dodatne probleme u vezi sa ovim pitanjem?

Karpenter: Prije svega, dozvolite mi da kažem, da sam ubijeđen da će Senat ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO u skorijoj budućnosti. Proces ratifikacije nije završen do kraja zasijedanja 115. Kongresa, ali Kongres će biti ponovo sazvan 3. januara i uvjeren sam da će dvotrećinska većina za podršku protokolu o pristupanju biti lako obezbijeđena. Nemojte zaboraviti da je na Odboru Senata za spoljne poslove, gdje je ova tema prvi put razmatrana, odluka prošla glatko, bez primjedbi.

Dakle, ne očekujete neke dalje probleme?

Ne, ne očekujem dalje probleme. Dva senatora su izrazila određenu zabrinutost, s tim da je potrebna dvotrećinska većina da bi protokol ovakve vrste bio ratifikovan, što je 67 od 100 glasova i uvjeren sam da ćemo imati više od 67 glasova kada ovo pitanje dođe na dnevni red Senata.

Ne tako davno, upravo vi ste ubjeđivali Kongres da ubrza proces ratifikacije za Crnu Goru. Kao jedan od razloga, naveli ste povećan uticaj Rusije. Kako vidite taj uticaj i njegovu manifestaciju u Crnoj Gori i na Balkanu?

Rusija je vrlo aktivna u regionu. Rusija finansira određeni broj partija, NVO i pokreta, čija je svrha da podriju proces integracije u NATO, euroskeptične partije, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i šire. Vidjeli smo da je Rusija imala agresivan i destabilizirajući uticaj i u mojoj zemlji, gdje je izveden sajber napad tokom perioda prije predsjedničkih izbora. Dakle, Rusija ima istoriju ovakvog djelovanja, ali je u posljednjih 12 mjeseci prevela stvari na jedan novi nivo i djelovala sa stepenom agresije kakav nismo vidjeli u prošlosti, što je razlog za zabrinutost.

Crna Gora je zaokupljena pitanjem navodnog pokušaja terorističkog napada, koji su, kako kaže naše Specijalno tužilaštvo, organizovali ruski nacionalisti. Javnost je podijeljena. Po nekima, to je bila velika opasnost za Crnu Goru, drugi sumnjaju da se tako nešto dogodilo i optužuju vlast da je sve inscenirala. Šta vi znate o tome. Je li vam neobično da se Crna Gora nije obratila svojim NATO partnerima za pomoć u prvoj fazi istrage?

Ne mislim da je to uopšte neobično. SAD su zapravo uložile dosta vremena i resursa u obučavanje crnogorskog Specijalnog Tužilaštva. Dosta resursa smo posvetili programima usmjerenim na jačanje vladavine prava tokom posljednjih godina. Zapravo, tokom 10 godina od crnogorske nezavisnosti smo uložili dosta sredstava i dosta kadrova, koji su dolazili da rade ovakve obuke. Tako da ne mislim da je to neobično; zapravo očekujemo od jedne suverene i nezavisne država kao što je Crna Gora da sama procesuira svoje nalaze i pokreće sopstvene istrage. Ja sam razumio da se Crna Gora obratila Interpolu za podršku i, naravno, SAD su dio toga; tako da to nije neobično ni na koji način već se odvija onako kako bismo očekivali.

Da li vi vidite "ruske prste" u ovom događaju?

Rekao bih da ono što je otkriveno do sada od Specijalnog tužilaštva, ukazuje na to je postojala neka povezanost sa pojedincima iz Rusije. Sačekajmo da se postupak završi, istraga prvo kompletira, pa ćemo analizirati rezultate.

Da se radi o istrazi koja je u toku u Americi, rekao bih isto - da se sačeka dok se ne pokažu dokazi u potpunosti. Tako i ovdje, mislim da je bitno dati šansu tužilaštvu da prikupi dokaze i iznese slučaj; sačekajmo da se to desi, i do tada nemam dalji komentar.

Bonus video: