Iz Ministarstva saobraćaja najavljuju novi Zakon o drumskom saobraćaju

Novim zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju biće uređena i oblast takozvanog šatl prevoza, to jest prevoza koji se obavlja na relaciji Aerodrom - hotel
121 pregleda 1 komentar(a)
Žena, vožnja, Foto: Shutterstock
Žena, vožnja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.12.2016. 18:19h

Divljanju budvanskih taksista mora se stati na put. Toga su svjesni u Ministarstvu saobraćaja, pa najavljuju promjene u toj oblasti, koje bi trebalo da donese novi zakon o prevozu u drumskom saobraćaju.

"Svaki cjenovnik i svaka promjena cjenovnika, pored dosadašnje ovjere od strane prevoznika, mora biti ovjerena od organa koji je izdao licencu. Ovo je način da onemogućimo prevoznike da u toku prevoza u toku dana mijenjaju cijenu u zavisnosti od toga da li je putnik stranac ili ne, što smo imali slučajeva u prethodnom periodu u toku turističke sezone", kazao je Dalibor Milošević iz Ministarstva saobraćaja

Licence za taksiste izdavaće lokalne uprave, koje će u potpunosti uređivati taksi prevoz kroz donošenje podzakonskih akata i kasnije kontrole opštinske inspekcije.

"Lokalnoj samoupravi smo dali pravni osnov za određivanje maksimalnog broja vozila za obavljanje auto taksi prevoza, za utvrđivanje minimalnih i maksimalnih cijena u okviru auto taksi tarife i za određivanje minimalnog broja vozila koja će biti prilagođena za lica sa invaliditetom", rekao je Milošević.

Iz Ministarstva saobraćaja napominju da bi za građane taksi prevoz trebalo da bude luksuz, pa se zato planira izrada studije koja će se baviti unaprjeđenjem javnog prevoza putnika.

Šta će i kada uraditi kada je riječ o promjenama u prevozu, zvaničnog odgovora nema iz Glavnog grada. Nezvanično nam je iz Sekretarijata za saobraćaj rečeno da će detaljnije moći da govore o tome kada zakon bude usvojen. U podgoričkom autoprevozniku BLT, kažu da se godinama muče da ostanu u poslu i raduju se najavama iz Vlade.

"Do sada nam je dosta otežan taj dio posla uz veliki broj nelegalnih prevoznika, taksi prevoznika. Nadamo se da će ovom novom odlukom Ministarstva saobraćaja i lokalne uprave učiniti i poboljšati, uvrstiti u tokove legalne, da se poboljša saobraćaj u gradu i kvalitet približiti putniku", rekao je Božo Bulatović iz BLT prevoza.

"Predlažemo da se centar grada rezerviše za pješake i bicikliste, na taj način bi umanjili gužve u saobraćaju, napravili bi grad po mjeri čovjeka", kazao je Dejan Tofčević iz organizacije biciklo.me

Novim zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju biće uređena i oblast takozvanog šatl prevoza, to jest prevoza koji se obavlja na relaciji Aerodrom - hotel.

Bonus video: