Nikšić: Za veliki broj radnika redovna plata i slobodno vrijeme su neostvaren san

Zarade crnogorskim građanima uglavnom ne obezbjeđuju ni zadovoljenje osnovnih životnih potreba, čime se konstantno krše njihova ekonomsko socijalna prava garantovana i Ustavom
4 komentar(a)
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.12.2016. 18:14h

Prije privatizacionog talasa, Nikšić je vazio za radnički grad. Od nekad 18.000 radnika u proizvodnji, danas ih je u proizvodni proces uključeno manje od 1000. Za veliki broj građana stalan posao, redovna plata i slobodno vrijeme su neostvaren san.

Tako je i sa samohranom majkom Ivanom Todorović, koja se izdržava radeći za dnevnicu.

"S obzirom na to da sam udovica već devet godina i da imam dvoje male djece, ja sam prinuđena da radim za dnevnice jer ne mogu da nađem adekvatan posao koji moze da uskladi finansijsku i vremensku situaciju", kazala je Ivana Todorović.

Surova pravila u privatnom sektoru sirom Crne Gore prate u Uniji slobodnih sindikata. Kazu da su žene, posebo one koje planiraju materinstvo naročito ugrožene jer je propisana norma o porodiljskom bolovanju samo mrtvo slovo na papiru. Primjere povrede radnih prava registruju na svakom koraku.

"Prije svega moramo poći od nepoštovanja prava na četrdesetočasovnu radnu sedmicu. Veliki broj zaposlenih radi duže od toga i to mu se ne priznaje kao prekovremeni radni sat. Sa druge strane, veliki broj zaposlenih radi bez dnevnog, sedmičnog i godišnjeg odmora, sve dane u godini za istu zaradu", kazao je Aleksa Marojevic iz Unije slobodnih sindikata.

Zarade crnogorskim građanima uglavnom ne obezbjeđuju ni zadovoljenje osnovnih životnih potreba, čime se konstantno krše njihova ekonomsko socijalna prava garantovana i Ustavom.

U sindikatu kao probleme navode i neisplaćivanje zarada u bruto iznosu, odnosno doprinosa, zatim rad na crno, obespravljenost zaposlenih u preduzećima u stečaju, kao i osiguravanje radnika na tzv. minimalac. Aleksa Marojević uoči novogodišnjih i božićnih praznika podsjeća i na činjenicu da će hiljade zaposlenih raditi bez dodatka za rad tokom prazničnih dana, što je samo jedan od primjera kako država ne pokazuje interes da zaštiti prava radnika.

"Mi smo prije nekolike godine uspjeli da dobijemo podršku u Parlamentu da se usvoji novi zakon o državnim i drugim praznicima i obaveza je bila Ministarstva ekonomije da 60 dana od dana stupanja na snagu zakona donese podzakonski akt na koji način mogu poslodavci da organizuju rad u vrijeme praznika, naravno oni čiji proces rada ne zahtijeva neprekidan rad, a Ministarstvo ni do današnjeg dana nije napravilo taj podzakonski akt što je dovoljan razlog da se taj zakon ne stavi u funkciju". rekao je Marojević.

Ivana Todorović tvrdi da je država kao samohranu majku dodatno diskriminisala, jer joj je nakon osam godina nepravedno oduzela materijalno obezbjeđenje, pošto stan navodno dijeli sa svekrvom koja prima penziju.

"Prvo sto me nijesu našli kući, a onda i zbog svekrvinog primanja jer su je pripisali kao mog člana domaćinstva. A smatram da nas dvije nijesmo jedno već dva domacinstva", kazala je Ivana Todorović.

Kad državi Crnoj Gori ovo budu prioriteti onda se može smatrati snaznom i stabilnom.Svaki drugačiji odnos dugoročno vodi u podjele i nestabilnost. Jer samo zadovoljan građanin, koji od svog rada pristojno živi, lojalan je građanin svoje drzave.

Bonus video: