Stanovnici baraka kod KAP-a u teškoj situaciji: Svakodnevno žive u strahu

"Šta da radimo mi koji živimo ovdje ovoliko godina, koji nemamo nikakva primanja, u vrlo lošim zdravstvenim uslovima, dokle brate ovako. Državljastvo mi je crnogorsko, rođena sam Podgoričanka i sada se pitam, šta sam ja i ko sam ja u ovoj državi, koji sam ja red građanina u ovoj državi", rekla je Lidija Boljević, stanovnica baraka kod KAP-a
2 komentar(a)
KAP barake, Foto: Vesko Belojević
KAP barake, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.12.2016. 19:35h

U teškoj situaciji su stanovnici starih baraka kod podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP). Od 54 porodice, njih 16 čeka iseljenje, bez ikakvog rješenja stambenog pitanja.

Svi predlozi Uniproma i KAP-a da se oni zbrinu pali su u vodu, tako da njima ostaje da još jednom apeluju na nadležne da im pomognu. U tom naselju ima starih i bolesnih, ali i djece.

Mještani baraka kod KAP-a čekaju iseljenje. Članovi 16 porodica svakodnevno žive u strahu šta će biti s njima. Predlog kompanije Uniprom, da im se nađe smještaj u susjednom selu Botunu, je propao.

"Gospodin Pejović je nama rekao ljudski pošteno da ustupiće nam u Botunu, objekte koje je prije Kombinat, gospodin Banjević platio zemljište i kuće, nama dao krov nad glavom od tvrdog materijala, mi smo se obradovali tome REZ Međutim, sada se to nešto izjalovilo, kao mještani Botuna su pisali peticiju da se ne useljava niko tu jer nisu, kada je uzeo zemljište, ugovor nije da se neko useljava, nego da se ruši, sada smo ti ostali što bi rekli ni na nebu ni na zemlji", istakao je Milan Rašović, stanovnik baraka kod KAP-a.

Mještani baraka, pogotovo oni stariji, pitaju se kako će dalje.

"Šta da radimo mi koji živimo ovdje ovoliko godina, koji nemamo nikakva primanja, u vrlo lošim zdravstvenim uslovima, dokle brate ovako. Državljastvo mi je crnogorsko, rođena sam Podgoričanka i sada se pitam, šta sam ja i ko sam ja u ovoj državi, koji sam ja red građanina u ovoj državi", rekla je Lidija Boljević, stanovnica baraka kod KAP-a.

Ni Blaga Paunović, bivša radnica OGP-a koja je u svojoj baraci više od 40 godina, ne spava mirno.

"Kuda ću, hajde naučite me kuda ću. Ništa bez da ovo iznesem da zapalim i pravo u Moraču, pa nemam kud. Kako bi sada bilo da ja sada da idem kod brata i snaje poslije, osamdesetu godinu, a neću", kazala je Blaga Paunović, stanovnica baraka kod KAP-a.

Mještani pričaju da im je iz KAP-a nuđeno da oni učestvuju sa 70 odsto u njihovom zbrinjavanju, a Glavni grad sa 30 odsto, ali ni to nije moglo.

"Oni će učestvovati 70 odsto, a Glavni grad, da se obratimo njima, da učestvuju 30 odsto, međutim, mi smo pošli, obratili se, nismo mogli doći do gradonačelnika, nego do zamjenika njegovoga, koji nam je rekao da Glavni grad nikakve veze o tome nema, da Glavni grad neće da učestvuje, da nije njihovo, nego je Kombinat kupio zemljište i Kombinat je obavezan da nas smjesti", rekao je Rašović.

Mještani još jednom pozivaju nadležne da im pomognu i poručuju da neće izaći na ulicu.

"Mi nećemo što se toga tiče iseliti, šanse nema, što nećemo dobiti krov nad glavom, ja sam 30 godina ovdje, stvorio porodicu i sve to, lično sebi neću dozvoliti da me izbace kao neko kuče pored ulice, neću dozvoliti sebi to", objasnio je Rašović.

Iz NVO sektora ranije su ukazivali da su postupci lokalnih samouprava u Nikšiću, u slučaju “Zvjerinjak” i u Herceg Novom, u slučaju “Šištet” dobri primjeri kako je moguće obezbijediti alternativni smještaj za ljude koji bi, izvjesno, postali beskućnici.