Radović: Preporuke će doprinijeti nadgradnji sistema u ispunjenju privremenih mjerila za poglavlje 23

Navodi se da je Ekspertska misija, koju su predvodili hrvatski i bugarski ekspert, boravila u Crnoj Gori u cilju procjene napretka u funkcionisanju sistema, u skladu s novijim izmjenama u legislativnom okviru koji se odnosi na ovu oblast.
0 komentar(a)
Ekspertska misija EU, Foto: Ministarstvo za evropske poslove
Ekspertska misija EU, Foto: Ministarstvo za evropske poslove
Ažurirano: 08.12.2016. 16:49h

Preporuke u Izvještaju ekspertske misije Evropske unije (EU) za vladavinu prava u Crnoj Gori doprinijeće daljoj nadgradnji crnogorskog sistema u smjeru ispunjenja privremenih mjerila u poglavlju 23, ocijenio je vršilac dužnosti generalnog direktora za evropske poslove, Miodrag Radović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za evropske poslove, u Podgorici je danas održan završni sastanak ekspertske misije Evropske komisije (EK) o sistemu izvršenja u Crnoj Gori.

Navodi se da je Ekspertska misija, koju su predvodili hrvatski i bugarski ekspert, boravila u Crnoj Gori u cilju procjene napretka u funkcionisanju ovog sistema, u skladu s novijim izmjenama u legislativnom okviru koji se odnosi na ovu oblast.

„Tokom posjete Crnoj Gori, održani su sastanci s predstavnicima pregovaračkog tima za 23. poglavlje, Ministarstva pravde, Komore javnih izvršitelja, kao i predstavnicima Uprave policije, Državnog tužilaštva, Osnovnog i Privrednog suda u Podgorici i Centralne banke Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Zatvarajući misiju, Radović je kazao da očekuje da će izvještaj eksperata pružiti realnu sliku o funkcionisanju sistema izvršenja.

„To je od posebnog značaja jer eksperti taj segment u našoj zemlji procjenjuju prvi put, kao i da će preporuke doprinijeti daljoj nadgradnji crnogorskog sistema u smjeru ispunjenja privremenih mjerila u poglavlju 23“, navodi se u saopštenju.

Predstavnica EK, Maja Smrkolj, saopštila je da je misija, posvećena jednom od važnih područja procesa evropskih integracija, bila izvrsna prilika za nezavisne stručnjake da dobiju detaljan uvid u situaciju na terenu.

Ona je kazala da će ova misija omogućiti ekspertima da pruže dalje smjernice i preporuke partnerima u Crnoj Gori u pogledu otklanjanja nedostataka i približavanja Crne Gore članstvu u EU.

Bonus video: