Godinama se ne zna ko treba da ukloni skelu

Dobra vijest konačno stiže iz Inspekcije za građevinarstvo koja obećava da će se pobrinuti za spornu skelu
132 pregleda 7 komentar(a)
skela, Svetozara Markovića, Foto: Screenshot (YouTube)
skela, Svetozara Markovića, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 05.12.2016. 18:46h

Nezavršena zgrada u Ulici Svetozara Markovića u Podgorici stvara problem stanarima okolnih zgrada , ali i prolazmicima. Na njoj je stara skela, koja samo što nije pala. U blizini se nalaze studentski i učenički dom, kao i nekoliko srednjih škola.

Mitar Vukićević kaže da svakodnevno strahuju da skela ne padne i povrijedi nekoga ili ošteti parkirane automobile.

"Ova skela, koja je ostavljena prije 10-12 godina ovakva kao što je vidite, samo se drži toliko da ne padne ili na našu zgradu gdje živimo ili na ovaj studentski dom ovamo ili na one učeničke tehničke škole, tako da ona se drži što se kaže za dlaku. Zgrada, ovakva kakva je sada vidite ovdje, ona je postala ruglo i prostitucije i beskućnika i huligana, tako da mi ovdje ne možemo živjeti", navodi Vukićević.

Zgradu je gradila firma "Atlantis mont" iz Podgorice, koja je od Ministarstva za ekonomski razvoj krajem 2007. godine dobila građevinsku dozvolu za izgradnju stambeno-poslovnog objekta. Kasnije su nastali problemi, radovi su stali i sve je otišlo na sud.

"Ja sam razgovarao sa ljudima koji su kupili stanove ovdje, kažu vodi se sudski postupak... REZ Odeš kod Komunalne policije, kažu mi nismo nadležni, odeš kod ovoga, nismo nadležni, znači niko nije nadležan za ovu zgradu", kaže Vukićević za TV Vijesti.

Iz Komunalne policije koja se nalazi tik do sporne zgrade, nezvanično su nam rekli da nisu nadležni, ali zvanično nijesu odgovorili na naša pitanja.

Iz Građevinske inspekcije kažu da je inspektor za građevinarstvo izlazio na lice mjesta, ali takođe ističu da u ovom slučaju ni oni nijesu nadležni.

"Inspektor za građevinarstvo je obavezan da provjerava da li se građenje objekta vrši u skladu sa glavnim projektom na osnovu kojeg je izdata građevinska dozvola, pa u skladu sa tim ova inspekcija nije ovlašćena da vrši nadzor nad neaktivnim i napuštenim gradilištima, kao i nad sredstvima za rad, u smislu kontrole ispravnosti i uklanjanja istih", navode iz Građevinske inspekicije.

Ipak, do rješenja problema, bar sa skelom, uskoro bi trebalo da dođe, jer će se građevinska inspekcija pobrinuti o tome.

"Uprava za inspekcijske poslove će, radi sprečavanja negativnih uticaja na okolinu, bilo da se radi o prolaznicima ili parkiranim automobilima, angažovati firmu “DM COMPANY”, sa kojom je sklopljen ugovor o ustupanju radova administrativnog izvršenja rješenja o rušenju, da ista izvrši radove i obezbjedi sigurnost skele."

Stanari okolnih zgrada, čekajući rješenje, još jednom upozoravaju.

"Ne samo što je ona ruglo, nego je velika opasnost."

Bonus video: