DOGOVORI OKO VLASTI JOŠ TRAJU

Budva i Kotor još čekaju na lokalne uprave: Gdje je zapelo?

Iako su opozicione partije najavljivale da bi nove vlasti u dvije primorske opštine mogle biti brzo formirane, Budva i Kotor još čekaju na lokalne uprave
18 komentar(a)
Kotor, Foto: Filip Roganović
Kotor, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.12.2016. 20:35h

Prije 15 dana budvanski opozicionari obavijestili su javnost kako su kompletirali dogovor o formiranju vlasti u toj Opštini, po kome bi na njenom čelu bio Dragan Krapović iz Demokratske Crne Gore

"Tako da se nadamo da će se ovo pozitivno reflektovati i da će na nivou države biti jedan pozitivan odjek iz Budve", kazao je ranije Krapović za TV Vijesti.

Odjek, barem formalno, ipak ne stiže ni nakon dvije sedmice. Do zvaničnih informacija iz budvanskih opozicionih partija danas nije bilo moguće doći, a prema našim nezvaničnim saznanjima pregovori oko konačnog formiranja vlasti su u toku. Navodno je zapelo u pregovorima između dvije najjače opozicione strukture – Demokratske Crne Gore I Demokratskog fronta. Iako iz opozicije uvjeravaju da u sredistu nije borba oko funkcija, već da su u pitanju različiti pogledi na funkcionisanje sistema, činjenica je da se još pregovara ko ce zauzeti koju poziciju u Opštini i lokalnim javnim preduzećima.

Da je Budva u ozbiljnoj krizi, te da je podjela fotelja jedini problem oko formiranja vlasti, saopštila je danas Crnogorska demokratska unija, koja ima tri odbornika u metropoli turizma. Ona upozorava da 45 dana od izbora Budva trpi štetu, te da novi konstituenti vlasti nijesu svjesni negativnih posljedica koje može izazvati nedonošenje budžeta za narednu godinu.

Da vremena za čekanje nema, svjesni su u opoziciji, pa, kako nezvanično poručuju, konačan ishod oko formiranja nove vlasti može se očekivati već nakon večerašnjeg sastanka, ili najkasnije u naredna dva dana. Ranije su poručili da je neophodno napraviti jasan diskontinuitet od dosadašnjeg načina vladanja, te da depolitizacija uprave u Opštini, koju su potresale brojne afere za vrijeme vladavine DPS-a, nema alternativu. U Budvi je za sada samo za šefa lokalnog parlamenta izabran Veselin Marković iz koalicije SNP-Demos, a prema zakonu, Vlada može raspusti lokalni parlament ako ne funkcioniše duže od 6 mjeseci.

Istovremeno, nastavljaju se prepucavanja u Kotoru, gdje opozicija takođe pokušava da se dogovori oko formiranja vlasti. Tamo je glavno nerazumijevanje između SNP-a I SDP-a, budući da partija Srđana Milica traži da se sa sadašnjih funkcija u lokalnoj upravi I javnim preduzećima povuku svi kadrovi SDP-a. I dok opozicija poziva SNP da se izjasni da li će sa njima ili sa DPS-om, SNP-ov Branko Ivanović, koji je predsjedava lokalnim parlamentom kao najstariji odbornik, danas je optužio gradonačelnika Kotora, Aleksandra Stijepcevića iz DPS-a, da nedostavljanjem budžeta za narednu godinu ne poštuje zakonske obaveze a i dalje koristi privilegije predsjednika Opštine.

Preporučujemo za Vas