GLAVNA VEZA SA GRADOM

Bijelo Polje: Mještanima Ramčine vožnja lađom jedini način da dođu do grada

Zbog dotrajale lađe, mještani brinu za bezbjednost svoje djece
116 pregleda 0 komentar(a)
vožnja lađom, Foto: Printscreen (YouTube)
vožnja lađom, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 04.12.2016. 20:49h

Vožnja lađom sa jedne na drugu stranu rijeke, turistička je atrakcija u mnogim zemljama. Ipak, za mještane bjelopoljskog sela Ramčina to je jedino prevozno sredstvo i glavna veza sa gradom.

"Da nam te barke nije ne bi imali života na toj strani Lima", kazao je mještanin Ramčine Darko Stešević.

Tako je skoro tri decenije. Okolni put od tridesetak kilometara preko privatnih imanja koriste jedino zimi pa su, kako kažu, mnogi od njih prinuđeni da se isele.

"Većinom odatle odlaze jer ne mogu da žive tu jer je velika ta investicija za prevoz djece, za prevoz bilo čega kad mora da okoliši tih 30 kilometara svaki dan. Svaki taksi hoće za kilometar 50 centi ili euro a za 30 kilometara vi saberite. Kad pogledate za mjesec dana kad bi čovjek morao da izdvaja toliku sumu novca onda lakše mu je da plati negdje stan da živi pored puta nego tamo gdje mi trenutno živimo", rekao je Stešević.

Zbog dotrajale lađe, mještani brinu za bezbjednost svoje djece. Za desetak đaka, svaki prelazak rijeke lađom do škole i nazad - put je u neizvjesnost.

"Da napravimo bar neki viseći most koji bi služio da može da se pređe taj Lim prečicom da ne bi se kružilo trideset kilometara", rekao je Stešević.

Mještani su se više puta obraćali lokalnoj upravi a iz opštine im je stiglo obećanje da je izgradnja visećeg mosta ušla u projekat vodovoda od Ribarevina do Zatona, čija je gradnja, međutim, prekinuta nakon dva kilometra. Mještane zato polako izdaje strpljenje.

"Trebalo je vodovod da dođe tu do Ramčine da se prebaci preko Lima baš tu, tako je projekat urađen međutim koliko čujemo koliko su nam rekli da treba dolje niže da se prebaci, da od toga neće biti ništa.Šta će biti oće li biti ništa ne znamo", kazao je Stešević.

I pored upornih poziva i sms poruka, iz bjelopoljske direkcije za izgradnju i investicije nijesmo dobili odgovor na to pitanje.Kako nezvanično saznajemo, izgradnju visećeg mosta čime bi bili riješeni problemi mještana Ramčine, koče žitelji okolnih sela, koji se ne slažu sa ponuđenim otkupom zemljišta za planiranu trasu vodovoda. Zato, na pješački most, kakvih je na Limu nekoliko, mještani Ramčine moraće još da čekaju.

Preporučujemo za Vas