Direkcija ne želi da objasni zbog čega nije završena rekonstrukcija Doma vojske u PG

Već godinama na mjestu nekadašnjeg Doma vojske u Podgorici najavljuje se otvaranje svojevrsnog kulturnog jezgra u kom bi trebalo da budu smještene prostorije Muzičkog centra, Crnogorske kinoteke i Državnog protokola
519 pregleda 0 komentar(a)
Dom vojske, Podgorica, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Dom vojske, Podgorica, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 03.12.2016. 19:37h

Rebalansom budžeta koji je nedavno usvojila Skupština planirano je da se novac planiran za rekonstrukciju Doma vojske u Podgorici preusmjeri u druge svrhe.

Ta odluka dodatno prolongira datum završetka objekta u kojem treba da bude smještena koncertna dvorana Muzičkog centra i bioskop Crnogorske kinoteke.

Završetak rekonstrukcije prvobitno je planiran 2012. godine, ali iz Direkcije za javne radove koja vodi taj projekat ne žele da objasne zbog čega ti radovi ni do danas nisu završeni.

Arhitekta Goran Radović koji je zajedno sa kolegom iz Beograda Aleksandrom Radojevićem autor idejnog rješenja za prenamjenu prostora Doma vojske kaže da mu je već godinama uskraćeno pravo da nadgleda realizaciju radova, te da se projekat mijenja bez njegove saglasnosti.

Radović zbog toga najavljuje tužbu protiv Direkcije javnih radova.

Već godinama na mjestu nekadašnjeg Doma vojske u Podgorici najavljuje se otvaranje svojevrsnog kulturnog jezgra u kom bi trebalo da budu smještene prostorije Muzičkog centra, Crnogorske kinoteke i Državnog protokola.

Ugovor o adaptaciji Doma vojske, Ministarstvo kulture i Direkcija javnih radova potpisali su još krajem 2008. godine, a datum završetka radova više puta je prolongiran.

"Ta obećanja datiraju od 2009. Svake godine se produžujue za još godinu. Kada nekog pitate od nadležnih o čemu se tu radi oni kažu sve je u redu. Ja bih u to povjerovao da nije prošlo 7-8 godina od kada je sve u redu", istakao je Branko Baletić, bivši direktor Crnogorske kinoteke.

U međuvremenu crnogorska filmska baština čuva se u veoma neuslovnim prostorijama, a negative za čije skladištenje ne postoje uslovi u Crnoj Gori čuvaju kinoteke u Zagrebu i Beogradu.

"Zgrada u kojoj radimo je neuslovna, šest mjeseci strahujemo od požara, šest od poplava", dodao je Baletić.

On navodi da je projekat od početka kilavo napredovao, te da je umjesto rekonstrukcije Doma vojske bilo jednostavnije posebno graditi novu zgradu.

Da je bilo brojnih problema prilikom planiranja rekonstrukcije kaže i arhitekta Goran Radović po čijem projektu se realizuju radovi.

Problem je što duže od četiri godine ne može da nadzire radove što je, za objekat ovakvih namjena, kako kaže, nedopustivo.

Radović brine i što su neka rješenja predviđena projektom promjenjena mimo njegove saglasnosti.

"Detalji su potpuno maknuti ne znam zašto. Naročito ovaj dio fasade gornjeg dijela administrativnog koji treba da ima brisoleje. To je veliko osunčanje jer je južna orjentacija biće pregrijavanja mnogo tako da će biti potrebna zaštita od sunca. Mi smo o tome sve razmisljali", istakao je Goran Radović, autor projekta adaptacije Doma vojske.

Izmjena je bilo i kada je u pitanju izgradnja kinotečkog bioskopa. Od planiranih 120 sjedišta, za ljubitelje filma biće tek 40 mjesta. Bivši direktor Kinoteke kaže da je u međuvremenu pronađeno kompromisno rješenje.

"Tako smo otkrili da napolju postoji jedan prostor koji može biti ljetnji bioskop, tu nema šta da se gradi tu je potpuno nešto što mi se čini da sedam, osam mjeseci u godini može da se koristi. Taj prostor je zašticen i od vjetra tako da tu svako veče možete da gledate neke filmove i da taj problem skučenosti glavne sale prevaziđemo korišćenjem drugih prostora", rekao je Baletić.

"Taj prostor koji je bio otvorena terasa smo isprojektovali za prijeme na otvorenom za Državni protokol i diplomatski kor. Nedavno sam čuo da neko planira neku otvorenu scenu bioskopsku. Potpuno sam van događaja", kazao je Radović.

Zbog toga Radović najavljuje tužbu protiv Direkcije javnih radova.

"Baš ovih dana sa advokatskom kancelarijom pripremam jednu tužbu povodom tog pitanja u cilju zaštite svojih autorskih prava i u cilju zaštite ovog objekta", kazao je Radović.

Na cijeli slučaj Direkcija javnih radova odbija da reaguje. Nakon deset dana čekanja, Televizija "Vijesti" je ostala uskraćena i za odgovor na pitanje koliko će na planirani datum završetka adaptacije uticati i to što je rebalansom budžeta predviđeno da se ove godine za rekonstrukciju Doma vojske ipak ne utroši planiranih milion i 20 hiljada eura. Ovakva odluka, ipak, jasan je signal da će zaposleni u Kinoteci još dugo brinuti o tome kako da zaštite naše filmsko blago.

"Ne izgleda dobro. Taj prostor obećava, ali znam sta jos treba uraditi da bi neko presjekao vrpcu da bi taj prosto bio u funkciji", tvrdi Baletić.

Bonus video: