Poskupljenje struje do 3 odsto, MANS: odluka na štetu građana

"Prije svega zbog činjenice da je RAE u svim prethodnim godinama donosila odluke o cijeni struje na način što je direktno favorizovala energetske kompanije, a sve na štetu nas - krajnjih potrošača", kazala je Ines Mrdović iz MANS-a
13 komentar(a)
struja računi, Foto: Arhiva Vijesti
struja računi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.12.2016. 18:45h

Građani uglavnom znaju da bi nam Nova godina mogla donijeti i novu cijenu struje.

To ih ne iznenađuje, ali strijepe koliko veći će im biti računi.

Da li i koliko veći će biti računi za struju od 1.januara još se ne zna. Iako se, očekivalo, Regulatorna agencija za energetiku danas nije utvrdila dozvoljene prihode energetskim kompanijama - Crnogorskom elektroprenosnom i elektrodistributivnom sistemu, kao i Operatoru tržišta električne energije, na osnovu kojih će, između ostalog, formira nova cijena struje.

U saopstenju za javnost objasnili su da odluku odlažu zbog većeg broja primjedbi ovih energetskih subjekata.

"Odbor Agencije će odluke donijeti, odnosno sjednicu nastaviti u ponedjeljak, 05.12.2016. godine, kada će i izaći sa podacima o utvrđenim iznosima regulatarno dozvoljenog prihoda koji se transponuje u cijene i naknade, kao i cijenama koje će primjenjivati ovi subjekti u narednom regulatornom periodu", navo di se u saopštenju.

Ranije je ovaj regulator saopštio kako ne bi trebalo da dođe do prevelikih odstupanja od sadašnje cijene, odnosno da maksimalno povećanje može biti do tri odsto, a možda ni toliko.

U MANS-u, koji je kritikovao novi Zakon o energetici, pretpostavljaju da će odluka regulatora biti na štetu građana.

"Prije svega zbog činjenice da je RAE u svim prethodnim godinama donosila odluke o cijeni struje na način što je direktno favorizovala energetske kompanije, a sve na štetu nas - krajnjih potrošača", kazala je Ines Mrdović iz MANS-a.

Mrdović, kao posebno negativno ističe to što Zakon, osim dodatnog stimulisanja energetskih subjekata, omogućava brojne beneficije i privatnim kompanijama, koje grade energetske objekte. Tako će obnovljivi izvori, u najvećoj mjeri, po njenom mišljenju ,usloviti novi skok cijene struje.

"Izgleda da sad na red dolaze i brojni privatni interesi, čitav niz privatnih kompanija koje u ovom trenutku grade energentke objekte, to su dominantno male hidroelektrane, vjetroelektrane, i kada znamo da je Zakon o energetici upravo tim privatnim kompanijama omogućio čitav niz beneficija koje ćemo plaćati mi građani preko računa za struju onda se samo po sebi može zaključiti da ce naši računi ići na gore svi znamo čiji su to poslovi, radi se o poslovima u koje je uključen čitav niz ljudi koji su bliski vladajućoj partiji i koji su bliski bivšem premijeru", kazala je Mrdović.

Iz Agencije za energetiku ponovili su da ce cijene električne energije, na osnovu kojih će se izdavati računi u 2017. godini, biti poznate nakon 16. decembra. Prema Zakonu, struja naredne godine može poskupiti najviše sedam odsto, a u 2018. i 2019. godini po 6 procenata.

Bonus video: