Pozicija u koju je doveden DPS šansa za Solanu i Valdanos?

zborna matematika, primorala je DPS da traži podršku za vladu Duška Markovića, a albanske partije da podršku uslove sa tri stvari: opština mještanima Tuzi, Valdanos maslinarima, Solana pod međunarodnu zaštitu
80 pregleda 15 komentar(a)
Solana, Foto: Savo Prelević
Solana, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2016. 18:24h

Uzalud su bili dugogodišnji protesti, pisanja i inicijative, i građana i opozcije, i nevladinog sektora i međunarodne zajednice, da se sačuvaju nacionalna bogatsva kao što su ulcinjska Solana i Valdanos, i da se odustane od njihove sumnjive valorizacije.

Za Demokratsku partiju socijalista, do prije mjesec, sve su to bili glasovi protiv investicionog razvoja i napretka Crne Gore. Izborna matematika, primorala je DPS da traži podršku za vladu Duška Markovića, a albanske partije da podršku uslove sa tri stvari: opština mještanima Tuzi, Valdanos maslinarima, Solana pod međunarodnu zaštitu.

To što je DPS 20-ak godina pripadnike albanskog naroda, kako su i sami njegovi predstavnici tvrdili, varao, a što tek u trenutku kada mora da sačuva vlast, pristaje na sve, u tim partijama danas ne bi problematizovali. Ovoga puta, kažu da su optimisti.

"Ne vidim problem u nečemu ako kažemo što do sada nije bilo, gledamo ono da realizujemo što možemo u ovom mandatu. Siguran sam, jer imamo sve moguće garancije, imamo odlučnost novog premijera u realizaciji ovih naših zahtjeva, i imamo tu neku dozu optimizma veću nego ikada prije, da će biti riješeni ovi problemi", rekao je za Televiziju Vijesti Nik Đeljošaj iz Albanske alternative.

Ne gledaju svi pripadnici albanskog naroda tako blagonaklono na obećanja DPS-a. Ulcinjanin, i član opozicionog Građanskog pokreta URA, Ditan Abazović kaže da je DPS i ranije obaćevao ali ništa nije ispunio.

"Ipak, sada jednostavno zarad očuvanja vlasti mora da pristaje na one komrpomise, na koje do sada nije želio da pristane, odnosno na onu svoju politku opšteg rasprodavanja i varanja koalcionih partnera. Moguće da je ovo sada taj momenat kada više ne može da se služi time i kada mora jednostavno da ispunjava takve obaveze", rekao je Abazović

Dodaje da će mu biti drago ako DPS održi ova obećanja. On međutim dodaje da je to možda moguće očekivati kada je riječ o opštini Tuzi, ali da problem nastaje kod Solane i Valdanosa.

"Solana je direktno interes prve familije u Crnoj Gori, i nakon ogromnog međunarodnog pritiska oni nijesu donijeli dokument o potpunoj zaštiti Solane. Vidjećemo da li će to sada uroditi plodom. Što se Valadanosa tiče, slična je priča, samo što je malo dublja i teža analiza ko zaista stoji iza toga. Ono što naše iskustvo govori, da su oni vrlo često potpisivali koalicione sporazume i nikad se toga nijesu pridržavali", kazao je Abazović

Za Đeljošaja pitanje Valdanosa je potpuno jasna stvar, jer se tu , kako kaže radi o privatnoj svojini koja mora biti vraćena vlasnicima. S druge strane kada je riječ o Solani, sigurnost im daje podrška međunarodne zajednice.

"Iz Evropske komisije imamo stavove da pojedina poglavlja ne bi mogla ni da se zatvore ukoliko bi došlo do nečega što ne bi bilo u smislu ovoga što smo mi potpisali".

Mat pozicija u koju je dovedena DPS, možda će stvarno biti šansa za Solanu i Valdanos. Nekad se i iz najgorih situacija izrodi nešto dobro.

Bonus video: