U Crnoj Gori 33 nova slučaja infekcije HIV-om

"Samo ću vam reći da smo prije godinu dana imali tri droping centra u Crnoj Gori, za populaciju korisnika droga, da smo imali terenski rad u devet ključnih gradova, a trenutno imamo dva droping centra koja rade u jako smanjenom kapacitet", kazala je Šišović
87 pregleda 4 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.12.2016. 18:17h

Na Svjetski dan borbe protiv side, poslednji podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju rast broja oboljelih u Crnoj Gori.

"Zabilježena su 33 nova slučaja HIV-a. To je dosta veći broj u odnosu na prošli godinu kada ih je bilo 19. Za sada je 16 osoba započelo primanje terapije, što opet nije ukupan broj novih kojima je HIV dijagnostifikovan i jedna osoba je tokom ove god preminula od posledica AIDS-a", kazala je Sanja Šišović iz CAZAS-a.

Predstavnica SZO za Crnu Goru ističe da institucije nisu dovoljno uključene u rješavanje ovog problema. Servisi i savjetovališta za oboljele od HIVa se gase, iako je Globalni fond za HIV, u poslednjih deset godina, u program kontrole HIV-a i tuberkuloze u Crnoj Gori ulozio oko devet miliona eura.

"Ono što mi vidimo jeste da se broj novooboljelih duplirao. Neophodno je da država sad u ovom jako važnom trenutku nađe resurse da se steknu modeli finansiranja tih servisa" kazala je šefica SZO za Crnu Goru Mina Brajović.

"Samo ću vam reći da smo prije godinu dana imali tri droping centra u Crnoj Gori, za populaciju korisnika droga, da smo imali terenski rad u devet ključnih gradova, a trenutno imamo dva droping centra koja rade u jako smanjenom kapacitet", kazala je Šišović.

Šišović upozorava da se Nacionalna strategija za borbu protiv HIV-a, poslednji put usvojena 2015.godine, ne sprovodi na pravi način.

"Strategija usvojena 2015.godine, pokrenuta od strane civilnog sekotra koji je obezbiejdio sredstva za istu, mi danas imamo jako mali broj aktivnosti koje se realizuju i na to ne upozoravamo samo mi već i međunarodne institucije".

Prvi slučaj HIV-a u Crnoj Gori je registrovan 1989. godine, a Globalni fond je nedavno objavio podatak da Crna Gora danas spada u grupu država sa povećanim rizikom na koncentrovanu epidemiju ovog virusa.

Bonus video: