Evo kako su nikšićki komunisti proslavili dan bivše SFRJ

U današnjem ambijentu komunisti su, kažu, daleko od uživanja
81 pregleda 4 komentar(a)
komunisti, Nikšić, Foto: Screenshot (YouTube)
komunisti, Nikšić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.11.2016. 18:45h

29. novembar, nekadašnji Dan republike sada je za većinu samo pretposlednji dan u mjesecu. Starije generacije priznaju da su se probudili sa sjećanjem na ovaj datum.

"Kako ne... Dan republike. Sa kakvim sjećanjem? Sa najljepšim sjećanjem.", "29. novembar je bio dan koji se jedva čekao. Malo odmora, malo proslave, a sad je sve drugo.", "Davno je to bilo. Je li ostalo šta iz onog vremena? Priredbe što su bile.", samo su neki od komentara.

Od priredbe ni danas ne odustaju nikšićki komunisti. Uz rakiju i priganice, obilježavaju 73 godine od kada je u noći između 29. i 30. novembra 1943. godine u Jajcu održano drugo zasijedanje AVNOJA i udareni temelji buduce Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

"Svi smo ponešto donijeli. Neko sir, neko priganice, kolače, jaja. Svega imamo",kaže Mica Dubljinić iz JKPCG

"Za narodnooslobodilačku borbu, za narod i omladinu koji su tada svoje živote žrtvovali da bi danas uživali", kaže Dragutin Babić, JKPCG

Ipak, u današnjem ambijentu komunisti su, kažu, daleko od uživanja.

U znak sjećanja na Tita, podsjećaju da nisu odustali od namjere da jedna ulica u gradu nosi njegovo ime, a sugerisu da bi to mogla biti ulica Narodne omladine.

Bonus video: