Osmjesi Jovane, Marijane, Nikole i njihovih drugara: Da svi učenici OŠ "Dušan Bojović" idu na ekskurziju

Među djecom vlada oduševljenje, a više o primjeru iz kog bi mnogi mogli da uče
293 pregleda 0 komentar(a)
Učenici OŠ "Dušan Bojović", Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Učenici OŠ "Dušan Bojović", Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 26.11.2016. 19:58h

U jednoj od pet najstarijih škola u Crnoj Gori, osnovnoj školi "Dušan Bojović" u nikšićkoj Župi, prvi put je izvjesno da će sva djeca ići na ekskurziju.

Nezaboravno putovanje školaracima iz ovog mjesta omogućila je mjesna zajednica, čiji su predstavnici odlučili da skupe novac kako bi rasteretili roditelje i osigurali da niko od djece iz finansijskih razloga ne odustane od puta planiranog na proljeće.

Među djecom vlada oduševljenje, a više o primjeru iz kog bi mnogi mogli da uče.

Osmjesi Jovane, Marijane, Nikole i njihovih drugara koji sljedeće godine završavaju osnovno obarazovanje, vjerovatno su najmjerodavnija ocjena rada mjesne zajednice Župa. O njihovom odlasku na ekskurziju ima ko da brine.

"U vrijeme današnjeg interneta i fejsbuka, mnogo mi je ružno da pola učenika ide i šalje onoj polovini koja je ostala kući, kako se provode, tako da smo došli na ideju da pokrenemo akciju i obezbijedimo da svaki učenik ode na ekskurziju", istakao je Dragoljub Radulović, predsjednik MZ Župa.

"Ta ekskurzija je poslednja prilika da se stvarno družimo, jer ćemo nakon toga svi krenuti nekim svojim putem, nećemo imati vremena toliko jedni za druge. Tako da nam se to čini sjajnim, vrlo smo srećni zbog toga", rekla je Jovana Mušikić, predsjednica đackog parlamenta OŠ "Dušan Bojović".

Učenici iz Župe ranijih godina ekskurziju su provodili na primorju, u Bosni i Hercegovini i Srbiji, što ce vjerovatno biti maršuta i ovog puta. Plan je da se finansira aranžman, a kasa se za sad uspješno puni.

"Već smo prikupili 1/3 novca, tako da je odjek izuzetan kod pojedinaca i firmi kojima smo se obraćali. S obzirom da ima 40 učenika devetog razreda ove godine, trebaće nam 6 000 eura", rekao je Radulović.

"Da je pamtimo najljepše i da se svi zajedno družimo. I nadam se da će to ostati tradicija u našoj školi", kazao je Nikola Mašnić, učenik O.Š. Dušan Bojović.

Tome će stremiti i iz mjesne zajednice na zadovoljstvo roditelja kojima rasterećenje od 160 eura koliko košta uplata puno znač

"Da nas rastereti, ne samo za aranžman, nego djeci treba i džeparac, a onda dolazi polumatura. To je za djecu veliko, a i za nas roditelje", kazala je Tanja Mirković, roditelj.

U akciju će se uključiti svi zaposleni u školi. Direktorica Vesna Mijušković svjedoči da je prethodnih godina bilo dosta roditelja koji nisu mogli da se nose sa troškovima ekskurzije, što je na djecu ostavilo traga.

"Dijete kad ne pođe na ekskuziju ili čak na jednodnevnu aktivnost, ostavlja jednu bol i neravnopravnost", rekla je Mijušković.

Zato cijene oslonac koji su pronašli u mjesoj zajednici. Dobra uzajamna saradnja do škole je nedavno dovela novi asfalt, a stalno ohrabruje ideje đackog parlamenta.

"Nešto što je aktuelno su školske uniforme. Trenutno radimo na dizajnu", rekla je Mušikić.

"Tu su sva djeca mjesne zajednice dobitnici, a to najbolje znaju roditelji i trebalo bi to da cijene", rekla je Mijušković.

I na kraju, voljeli bi da njihov primjer slijede i ostali.

"Apel svim školama u Nikšiću i Crnoj Gori da ovo postane tradicija, da svi učenici devetih razreda imaju besplatnu ekskurziju", kazala je Marijana Mirković, učenica O.Š. "Dušan Bojović".

Bonus video: