Đeljošaj: Tuzi će biti među bogatijim opštinama, valorizacija Solane bez hotela i apartmana

Đeljošaj kaze da će u septembru 2017. Tuzi i formalno biti proglašene 24. samostalnom opštinom u Crnoj Gori
24 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Nik Đeljošaj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 26.11.2016. 18:31h

Predstavnik koalcije Albanci odlučno Nik Đeljošaj potvrdio je Televiziji Vijesti da je sporazumom sa DPS predviđeno da će Tuzi postati samostalna opština tokom 2018. godine.

Đeljošaj kaže i da će turistički potencijali ulcinjske Solane biti valorizovani bez izgradnje hotela i apartmana.

Predstavnici koalicije "Albanci odlučno" očekuju da će do kraja maja 2017. godine u Skupštini biti izglasan zakon o lokalnoj samoupravi koji će omogućiti da Tuzi postanu opština.

Đeljošaj kaze da će u septembru 2017. Tuzi i formalno biti proglašene 24. samostalnom opštinom u Crnoj Gori.

"Vjerovatno će biti potreban period da sa Glavnim gradom vršimo razgraničenje i mislimo da je to period od godinu, godinu i po. Od usvajanja zakona do potpune implementacije će proci godina. Sigurni mo u ono što smo dogovorili i sa sigurnošću smo odlučno stati iza ovog što smo potpisali", istakao je Đeljošaj.

Uprkos finansijskoj neodrživosti nedavno proglašenih opština poput Petnjice, Đeljošaj očekuje da će samostalna opština Tuzi biti među bogatijim u Crnoj Gori.

"Tuzi su 12 kilometara od glavnog grada, imamo jake potencijale, zadnjih 12 godina postoji lokalna samouprava, ljudi koji imaju iskustvo i znaju koliki mogu da budu ti prihodi. Svi pokazatelji pokazuju da će biti finansijski održiva i među bogatijim opštinama u Crnoj Gori. Da kažem da će biti među 5-10 bogatih opština", rekao je Đeljošaj.

Na sastanku sa DPS, albanske partije su dogovorile i da se valorizuju turistički potencijali Solane bez izgradnje stambenih i hotelskih smještajnih kapaciteta.

Predstavnici koalicije "Albanci odlučno" ranije su dogovorili da albanskim predstavnicima pripadne vođenje Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Što se tiče zapošljavanja u državnim institucijama i javnim preduzećima, Albancima će pripasti 3,5 odsto.

Bonus video: