Šta kada se desi tragedija: Pomoć za djecu i odrasle u školama

Iz Zavoda za školstvo kažu da postoje brojne dileme sa kojima su škole suočene
675 pregleda 0 komentar(a)
škola, đaci, Foto: Screenshot (YouTube)
škola, đaci, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 23.11.2016. 20:00h

Kada se desi neka tragedija, treba imati spreman odgovor. To je slučaj i u našim školama, gdje su se dešavale i gdje će se na žalost dešavati određene krizne situacije, kao što su smrt učenika ili nastavnika, ekstremni oblici nasilja i slično. Zavod za školstvo realizuje Program psiho-socijalne podrške djeci i odraslima u školama, kada se desi neka krizna situacija. Imaju u planu da taj program prođu sve vaspitno-obrazovne ustanove, kako bi im se pomoglo da na adekvatan način reaguju u situacijama koje se, nažalost, mogu desiti.

"Mi koji rukovodimo vaspitnim ustanovama imali smo neke situacije u kojima smo se ili sami snalazili ili smo u nekim situacijama negdje i pogriješili. Krizna situacija kada nastupi, bilo da je smrt nastavnika ili bilo koga u školi, direktora ili bilo koga, mora se voditi računa jer to strašno utiče na djecu", kaže za TV Vijesti Niko Raičević, direktor osnovne škole “Dragiša Ivanović”.

Zato Zavod za školstvo realizuje Program psiho-socijalne podrške djeci i odraslima u školama, kada se desi neka krizna situacija.

"To su smrtni slučajevi učenika u školi, samoubistvo, smrtni slučaj nastavnika, teroristički čin i neke ekstremne pojave, vršnjačko nasilje, koje uznemiravaju čitavu školu, ne samo učenike, nego i sve zaposlene i gdje ugrožavaju normalno funkcionisanje škole. Cilj je da se školama pomogne da steknu neke vještine, neka znanja", kaže Radoje Novović iz Zavoda za školstvo.

Iz Zavoda za školstvo kažu da postoje brojne dileme sa kojima su škole suočene.

"Ako se desi smrtni slučaj nekog učenika, da li djeca da idu na sahranu ili ne. Mi preporučujemo da se ide na sahranu ukoliko su djeca spremna, naravno da se obavjeste roditelji i da im se na neki način objasni šta ih može očekivati i da im se omogući da djeca na specifičan način ispolje svoje emocije", navodi Novović.

Raičević kaže da tek sada imaju razrađene osnovne korake za djelovanje.

"Ako se desi nekom učeniku ili nekom nastavniku nešto, mi smo dobili preporuke da formiramo tim za krizne situacije, u kojem učestvuju direktor, pedagoško-psihološka služba, nastavnici, određeni koji se dogovorimo i portparol."

Kroz ovaj program do sada su prošle škole iz Bijelog Polja i Ulcinja i dio škola iz Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

Dosta pažnje u okviru ovog projekta posvećeno je medijima, kako bi se u stresnim situacijama obezbjedila brza i sigurna komunikacija i kako bi i mediji bili u funkciji smirivanja situacije.

Bonus video: