Neki u zatvor zbog šume, a gradonačelnicima novčane kazne zbog pronevjere miliona

Dok državni činovnici tvrde da se Crna Gora sasvim solidino nosi sa pošastima korupcije, iz nevladinog sektora kažu da u toj oblasti imamo vrlo malo rezultata i da se ta borba svodi na usvajanje zakona i ništa drugo
68 pregleda 24 komentar(a)
Vanja ćalović, Foto: Screenshot (YouTube)
Vanja ćalović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 23.11.2016. 19:39h

Posljednji izvještaj Evropske komsije o Crnoj Gori opet je akcenat stavio na rezultate koje kao država pokazujemo na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. I dok državni organi opravdanje vide u mladoj crnogorskoj demokratiji, iz nevladinog sektora kažu da je isključivo riječ o nepostojanju političke volje da se nešto uradi. Kao primjer navode propali rad sudova i tužilaštva, na slučajevima Kalić i Šarić, zbog čega niko nije odgovarao.

"I ne samo što nije bilo odgovornosti, nego ne zaborivaite kada je neko jenom procesuiran zbog jednog krivičnog djela više mu se nikada ne može suditi i više nikada ne može biti gonjen“, kazala je Vanja Ćalović.

Ćalović kaže da su posebna priča rezultati postignuti u finasijskim istragama. Kao primjer navodi slučaj Zavala gdje se takva istraga vodi 11 godina. Tvrdi da se naši činovnici 16 godina obučavaju da vode finansijke istrage, a da nijesu u stanju da urade ni najprostiji dio – pogledaju imovinske kartone javnih funkcionera.

„Ako vidite da neko ima tašnu od 10 hiljada eura, a ukupna plata svih članova domaćinstva ne iznosi preko hiljadu eura, vama je jasno da tu nešto nije u redu. To nije jasno samo našoj policiji i tužilaštvu", navodi Ćalović.

Kada se pogledaju presude, onda se može vidjeti da je najveći broj pravosnažnih za korupciju izrečen šumarima. Ćalović kaže da imamo slučajeve gdje ljudi zbog metar ili dva državne šume idu u zatvor, a da gradonačelnici, koji su pronevjerili milione, dobijaju novčane kazne.

Direktor Uprave za sprječavanje pranja novca Vesko Lekić, kaže da možda javnost nije zadovoljna brojem prijava o sumnjivim transakcijama novca, ali da oni rade onoliko koliko je u njihovoj moći. Upitan da li su kontrolisali i novac koji je trošen u predizbornoj kampanji, posebno imajući u vidu onaj za koji se sumnja da je stigao iz inostranstva, Lekić kaže da nije za očekivati da takva sredstva budu uplaćena preko žiro računa.

„Sigurno će to izbjeći da bude preko legalnih načina transfera novca i da će banke zaobići u širokom krugu. Pretpostavljam da je i ovog puta bila takva situacija i da novac sigurno nije unešen legalnim putem, jer naše pretrage nijesu pokazale te rezultate koje smo očekivali u tom smislu“, kazao je Lekić.

Odgovarajući na pitanje, da li to znači da je što se Uprave tiče, istraga o novčanim transakcijama partija završena, Lekić kaže:

„Svaki predmet koji se kod nas obrađuje ima određeni stepen tajnosti, tako da zaista nisam u prilici da dajem toliko informacija o ovim predmetima.“

Na konferenciji o korupciji, koju je organizovala Građanska alijansa, govorili su i diplomatski predstavnici nekoliko država u Podgorici, kao I predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica i Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković.

Bonus video: