Muhović: Prihvatljiva koalicija sa DPS, ukoliko to bude volja većine na GO

Muhović još kaže kako će BS zahtijevati da ta partija poveća ukupno učešće u vlasti sa sadašnjih 5 na 10 odsto i otkriva da su im interesantne direkcije javnih radova i za saobraćaj
90 komentar(a)
Adnan Muhović, Foto: Printscreen (YouTube)
Adnan Muhović, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 21.11.2016. 18:57h

Nakon što je prolongiran dva puta, Glavni odbor Bošnjačke stranke, čiji se stav čeka, kako bi se formirala nova vlada, konačno bi trebalo da bude održan ove sedmice.

"Očekujemo da Glavni odbor Bošnjačke stranke bude održan tokom vikenda, gdje će Predsjedništvo stranke upoznati članove GO sa ponudama prispjelim od strane pozicije i opozicije", kazao je Adnan Muhović iz BS.

U slučaju da GO većinski bude za koaliciju sa DPS-om, Muhović objašnjava kakav će biti njegov stav.

"Ja sam se zalagao i zalažem se i dobar dio članova GO, moguće i svi da se razgovara i sa pozicijom i sa opozicijom, da pokažemo na taj način autonomnost Bošnjačke stranke, a ako većina u GO odluči da se napravi koalicija sa DPS-om svakako da ćemo to podržati iz razloga što nam je prioritet očuvanje jedinstva u stranci i uzimanje onih resora koji su od životnog značaja za naš narod i svakako za našu stranku, a to su Ministarstvo poljoprivrede, zatim Ministarstvo rada i socijalnog staranja i svakako regionalni razvoj, ali ovoga puta kao resor", kzao je Muhović

Muhović vjeruje da je o tome već postignuta načelna saglasnost sa DPS-om.

"Smatram da jeste, i reći ću, po prvi put, da je DPS sve uradio da na ovim parlamentarnim izborima, da tako kažem, skine treći mandat Bošnjačkoj stranci i zaista to će morati da ih košta ovoga puta", rekao je Muhović.

TV "Vijesti" danas nije uspjela da sazna kakav će na Glavnom odboru biti stav Muhovićevog partijskog kolege i predsjednika opštine Plav Orhana Šahmanovića, koji se zalagao da se o novoj vlasti pregovara isključivo sa opozicijom, koja je manjinskim partijama ponudila mjesto mandatara i dominantno učešće u vladi.

Muhović se, sa druge strane, nada da će na Glavnom odboru biti demonstrirano jedinstvo njegove partije.

"Evo da porucim i 'prirodnim partnerima' iz DPS-a i drugim, iz drugih partija da je BS jedinstvenija nego ikad i da mogu samo da sanjaju o bilo kakvim podjelama i polarizaciji u stranci", rekao je Muhović.

Muhović još kaže kako će BS zahtijevati da ta partija poveća ukupno učešće u vlasti sa sadašnjih 5 na 10 odsto i otkriva da su im interesantne direkcije javnih radova i za saobraćaj.

Iz koalicije Albanci odlučno rekli su nam da u narednih dan, dva očekuju razgovore sa DPS-ovim pregovaračkim timom te da ne žele ništa da prognoziraju. Prema do sada nepotvrđenim informacijama , traze potpredsjednička mjesta u Skupštini i Vladi, kao i jos jedan resoor - za ljudska i manjinska prava ili turizam. Hrvarska građanska inicijativa, koja je već najavila podršku mandataru Dušku Markoviću, očekuje jednu poziciju u Vladi.

Socijaldemokrate Ivana Brajovića, kako su kazali TV "Vijesti", razgovarali su tokom vikenda sa predstavnicima DPS-a, a narednih dana očekuju konačan dogovor o kolicionom sporazumu. Informacije o pregovorima iz DPS-a nijemo uspjeli da dobijemo, a prema nezvanicnim informacijama nova Vlada i sjednica Skupštine očekuju se već naredne sedmice.

Bonus video: