Radio "Homer" već dvije godine prozor u svijet slijepih osoba

Na žalost ovaj program osoposobljavanja ne nudi i trajno rješenje za zaposlenje osoba sa oštećenjem vida. Šansa za privremenim zaposlenjem uglavnom im se ukazuje od projekta do projekta
126 pregleda 1 komentar(a)
Radio Homer, Foto: Youtube screenshot
Radio Homer, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 19.11.2016. 19:18h

Radio Homer već skoro dvije godine predstavlja glavni medij za slijepe osobe u Crnoj Gori. On im je prozor u svijet preko vijesti koje idu na svakih sat ali I mjesto za razonodu jer na njemu mogu da čuju radio drame I romane ali I dobiju kurseve stranih jezika. Ovo je I mjesto gdje su neke od slijepih osoba našle I posao, koji inače vrlo teško nalaze sa svojim hendikepom. Gojko Samardžić jedan je od osam polaznika obuke

“Novinarstvo kao neistražena mogućnost za osobe sa oštećenjem vida” koje su realizovale NVO Kulturni centar “Homer” I Biblioteka za slijepe. Za tri mjeseca prošao je obuku za reportera I radijskog voditelja. U radiju Homer taj posao će obavljati do avgusta.

"Pokrivam studio , uključujem se uživo sa lica mjesta, snimam priloge, pravim reportaže i sve stvari koje su potrebne da se popuni dnevni program. Radio Homer znači puno ne samo osobama oštecenog vida vec svim ljudima koji ga slusaju", kazao je Gojko Samardžić, novinar radija Homer .

Na žalost ovaj program osoposobljavanja ne nudi i trajno rješenje za zaposlenje osoba sa oštećenjem vida. Šansa za privremenim zaposlenjem uglavnom im se ukazuje od projekta do projekta.

“Radio Homer nema stabilan priliv finansija i to je osnovni problem da neko bude primljen u stalni radni odnos. Preko ovih projekata obezbjeđivali smo zaposlenje na šest ili 9 mjeseci po isteku projekta , a nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme imati mogućnosti finansiranja da razmišljamo i o zaposlenju na neodređeno ne jedne već i više osoba.“ , kazao je Božidar Denda, iz Bibilioteke za slijepe.

Student Pravnog fakulteta Miljan Otašević, koji je takođe prošao obuku za radijskog novinara i voditelja, razmišlja da se jednog dana i profesionalno bavi novinarstvom.

“Posao mi se dopao toliko da sam ja u jednom momentu pomislio kako bi bilo da sam ja novinar... Što se mene tiče ja bih volio da radim i dalje. Ovakvi projekti su rijetko blago za osobe oštecenog vida i nadam se da će mnoge organizacije i medijske kuće prepoznati značaj ovakvih projekata i koliko su u mogućnosti uključiti se u njihovu realizaciju", kazao je Otašević.

U Međuvremenu NVO “Homer“ kroz novi projekat pokušaće da obezbjedi novac za obuku novih polaznika kursa za radijske novinare I voditelje. I taj projekat će prema njihovim očekivanjima biti finansiran iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju I zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji pune uglavnom poslodavci koji ne mogu ili ne žele da zaposle osobu sa hendikepom.

Bonus video: