VISKO PROCENAT NEZAPOSLENIH MLADIH OSOBA

Mladi teško nalaze posao u CG: Trebaju veze kao što svi pričaju

Koliko je tačno mladih nezaposleno, kakva je njihova struktura i koliko dugo čekaju posao na Birou, podaci su koje nije bilo moguće dobiti iz Zavoda za zapošljavanje. Iako je TV "Vijesti" zahtjev poslala na vrijeme i čekala na odgovor šest sati
373 pregleda 2 komentar(a)
Mladi, Foto: Printscreen (YouTube)
Mladi, Foto: Printscreen (YouTube)
08.02.2019. 02:39h

Pronaći posao, izuzetno je težak posao u Crnoj Gori. Svjesni toga su Miljan, Nikola i Aleksandar, koji studiraju elektrotehniku.

"Dosta je teško da se nađe posao, posebno za nas mlade, trebaju te veze, kao što svi pričaju", kazao je Aleksandar Blagojević student ETF-a.

Socijaldemokratska partija danas se pridružila akciji koju organizuje partija evropskih socijalista, na više od 100 lokacija širom Evrope, povodom Evropskog dana akcije za mlade.

"Porazno stanje kada su perspektive mladih u pitanju i alarmantan podatak da je stopa nezaposlenosti kod mladih premašila 40 procenata, nas je podstakla da se aktivno uključimo u projekat Evropske garancije za mlade. Evropska garancija za mlade podrazumjeva da svakoj mladoj osobi četiri mjesec nakon završetka formalnog obrazovanja, bude ponuđen posao, pripravnički radni staž ili dodatno obrazovanje", kazala je Neli Rašović iz foruma mladih SDP-a.

Koliko je tačno mladih nezaposleno, kakva je njihova struktura i koliko dugo čekaju posao na Birou, podaci su koje nije bilo moguće dobiti iz Zavoda za zapošljavanje. Iako je TV "Vijesti" zahtjev poslala na vrijeme i čekala na odgovor šest sati. Iz SDP-a od Vlade traže konkretno djelovanje.

"Da se u program rada Vlade uključi i garancija za mlade, da se iz državnog budžeta izdvoje fondovi koji će biti namjenjeni zapošljavanju mladih osoba", kazala je Rašović.

Za zapošljavanje mladih u EU, u okviru ove kampanje godišnje se izdvaja oko šest milijardi eura. Nakon tri godine trajanja programa, devet miliona mladih širom Evrope dobilo je posao, stažiranje ili obuku, što je dovelo do smanjenja stope nezaposlenosti. Iako još studenti, elektrotehničari se nadaju da će naći dobar posao u struci.

"Ali to je konkurencija ovdje kod nas u Podgorici, ali ne bježi mi ni sjever, niti primorje, vidjećemo...", kazao je student ETF-A Miljan Janketić.

 Dok znanje ne nadvlada veze,i dok makar elementarno ne uskladimo obrazovanje sa potrebama trzista rada procenat nezaposlenih mladih i dalje će biti alarmantno visok.