Da Crna Gora ima svog predstavnika u "bolderingu" u Tokiju 2020.

Planinarski dom u Nikšiću tri godine nakon izgradnje mogao bi konačno biti useljen. Da u novi obejekat ne zakorače praznih ruku postarali su se članovi Planinarskog drušzva "Javorak" koji se spremaju da razvijaju "boldering" kao tek ustanovljenu olimpijsku disciplinu
60 pregleda 1 komentar(a)
Boldering, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Boldering, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 15.11.2016. 19:03h

Nakon tri godine od izgradnje, članovi Planinarsko smučarskog društva "Javorak" iz Nikšića, pripremaju se da usele u novoizgrađeni planinarski dom.

Tamo će naši najbolji planinari među kojima su i osvajači Mont Everesta. razvijati novu olimpijsku disciplinu u okviru sportskog penjanja, s namjerom da u Tokiju 2020. Crna Gora ima svog predstavnika u "bolderingu".

Penjanje na mini stijeni danas se vježbalo u gradskom parku.

Planinarski dom u Nikšiću tri godine nakon izgradnje mogao bi konačno biti useljen. Da u novi obejekat ne zakorače praznih ruku postarali su se članovi Planinarskog drušzva "Javorak" koji se spremaju da razvijaju "boldering" kao tek ustanovljenu olimpijsku disciplinu.

"Pošto je naša država bogata za sve vrste penjanja, ne samo boldering i sportsko penjanje, želimo da se ljudi oprobaju, da se edukuju, da vide šta je sve potrebno, kako se trenira, da bismo možda imali svog predstavnika u Tokiju na sljedećim Olimpijskim igrama", kazao je Maksim Mićković, član PSD "Javorak".

"Ova stijena je više predviđena za manje uzraste, da bi djeca probala, vidjela i da bi se napravio podmladak", rekao je Bogdan Mijušković, član PSD "Javorak".

Nakon trodnevnog kursa u prirodi, mini stijena će se iz parka preseliti u planinarski dom, a sa njom i svi oni koji vole sportsko penjanje. Očekuje se veliko interesovanje, jer je u planu i postavljanje velike vještačke stijene, odnosno prva bolderana u Crnoj Gori. Inovatori su niko drugi do osvajači Mont Everesta 2010. godine koji su predugo čekali da dobiju odgovarajuće uslove za rad.

"Konačno treba da uselimo, potpisali smo ugovor sa opštinom i sad ovih dana očekujemo da se pusti struja i da počnemo sa opremanjem. Imamo kancelarije, učionice, neke vježbaonice koje smo primali", kazao je Đorđije Vujičić, član PSD "Javorak".

Iskusni planinari objašnjavaju zašto je boldering posebna disciplina u sportskom penjanju.

"Male stijene koje su jako teške i potezi na njima su teški. Vrsta stijena boldering jako je bitna za sportske penjače jer se tu uči tehnika penjanja i uče se potezi", kazao je Miloš Zvicer, član PSD "Javorak".

Članovi Javorka se nadaju da bi optimizam, znanje i pobjednički duh u novoj zgradi mogli da razvijaju već od naredne nedjelje. Kurs bolderinga je finansirala EU preko lokalne agencije za demokratiju za mlade.

Bonus video: