Sofija i Luka najpopularnija imena u Crnoj Gori

I dalje su popularna kratka imena. 88 djevojčica je od početka godine dobilo ima Maša, 74 Sara, 57 novorođenčadi nazvano je Dunja
241 pregleda 12 komentar(a)
imena, Foto: Screenshot (YouTube)
imena, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 15.11.2016. 18:54h

Najpopularnije ime u Crnoj Gori među djevojčicama je Sofija. Čak 108 beba od početka 2016. dijeli ovo ime. Sofija potiče iz grčkog jezika i označava “mudrost”, “znanje”, odnosno “vještinu”, a posljednjih godina je i međunarodno popularna.

"Imena poput Sofija, Milica, Nikola, to su kraljevska imena i davala su se princezama od kojih se očekuje da u budućnosti preuzmu tron i uvijek su imena koja odišu otmenošću, to su bezvremenska imena koja će uvijek biti u modi", kaže za TV Vijesti Radmila Stupar Đurišić, psihološkinja.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, prvo mjesto među dječacima ove godine „osvojio“ je Luka. 109 dječaka nosi ime za koje se pretpostavlja da je bilo korišćeno i u grčkom i u latinskom jeziku. Luka znači „svjetlost“ ili „onaj koji obasjava“.

"Ime je dio identiteta njega nosimo cijeli svoj život i sa njim se poistovjećujemo tako da odabir imena našem novorođenčetu jeste jedan jako važan zadatak", kaže Stupar Đurišić.

I dalje su popularna kratka imena. 88 djevojčica je od početka godine dobilo ima Maša, 74 Sara, 57 novorođenčadi nazvano je Dunja. Među aktulenim imenima su i Anastasija i Anđela.

"Mi u svakodnevnoj komunikaciji pokušavamo da naš bogati jezik nekako skratimo i da što brže prenesimo poruku koju želimo. To se prenijelo i na davanje imena tako da današnji roditelji dosta često posežu za nekim kratkim imenima kao što su Maša, Mia, Coka, Soka.. Vrlo kratka dopadljiva, šaljiva imena", kaže psihološkinja.

Sa druge strane, lista za dječake izgleda tradicionalo. U prvih pet našla su se svima nama dobro poznata imena. Od početka godine 100 dječaka dobilo je ime Lazar. Imamo i 93 mališana po imenu Vasilije, 84 Vuka, dva manje Pavla i 81 Petra.

Inače, u porodilištu Kliničkog centra Crne Gore ove godine svijet je ugledalo nešto više od 2.740 mališana . I dok je među njima najviše Sofija i Luka, mnogo ranije lista popularnih imena izgledala je znatno drugačije. Tako na primjer 40-ih godina prošlog vijeka preovladavali su Slobodan, Milorad, Milan, Nikola i Branko, kao i Radmila, Danica, Milica, Milka i Dragica.

Bonus video: