"FORMIRATI TIM I PREGOVARATI ISKLJUČIVO S OPOZICIJOM"

Šahmanović poručio Husoviću: Povući pregovarače sa DPS ako ih ima

Šahmanović ponavlja da je bitan razvoj, posebno sjevera i demokratski procesi u Crnoj Gori
85 pregleda 0 komentar(a)
Orhan Šahmanović, Foto: Amil Ibrahimagić
Orhan Šahmanović, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 15.11.2016. 18:46h

Mjesec dana nakon izbora nema dogovora o formiranju nove crnogorske vlade.

Za sada se samo spekuliše o zahtjevima partija manjina, od kojih zavisi formiranje vlade.

Glavni odbor Bošnjačke stranke trebalo bi da bude održan tokom vikenda, kada će biti poznato šta su zahtjevi ove partije i kada će početi zvanični pregovori o formiranju vlasti.

U međuvremenu, funkcioner BS Orhan Šahmanović traži da se, ako postoje, povuku pregovarači sa DPS-om, te da se na Glavnom odboru odredi tim koji će pregovarati isključivo sa opozicijom.

Dok se spekuliše šta partije manjina zahtijevaju, kao potencijalne članice nove Vlade Crne Gore, iz Bosnjačke stranke nagovještavaju da bi njihov stav mogao biti poznat tokom vikenda, kada se očekuje sjednica Glavnog odbora ove partije. U međuvremenu, funkcioner BS i predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanović ima poruku za čelnika partije Rafeta Husovića.

"Zamoliću predsjednika stranke da, ukoliko postoje pregovarači koji pregovaraju sa DPS-om, da ih povuče i da im ne dozvoli više da ih bilo ko ponižava. Smatramo da jedino mi u ovoj prilici možemo da sastavimo koaliciju i zato bih volio do kraja nedjelje da se održi Glavni odbor, da odredimo pregovarački tim koji će pregovarati sa opozicijom, sa ljudima koji nude dobru šansu i izlazak Crne Gore iz ove parlamentarne i opšte krize", kazao je Šahmanović.

Iz opozicije ponavljaju da njihova ponuda manjinskim strankama ostaje ista, te da su netačni pojedini medijski navodi da se samo Bošnjačkoj stranci sada nude sva mjesta u Vladi. To je, napominju iz opozicije, ponuđeno svim manjinskim partijama. Druga opcija je da se formira vlada koju bi činile manjine i dio opozicije, uz podršku Demokratskog fronta (DF), koji u toj vladi ne bi učestvovao.

Lider BS Rafet Husović ranije je, međutim, poručio da je njegovoj partiji prihvatljivo da mandatar za sastav nove vlade bude Duško Marković, a prema nezvaničnim informacijama, BS će insistirati da dobije potpredsjednika Vlade za reginalni razvoj, kao i resore poljoprivrede i rada i socijalnog staranja.

Šahmanović ponavlja da je bitan razvoj, posebno sjevera i demokratski procesi u Crnoj Gori.

"A kako su se do sada vodili tu nema ni šanse da postoji d od demokratije. Smatram da resori koji bi mnogo značili za BS jesu poljoprivreda, rad i socijalno staranje, turizam i saobraćaj, znači ono što je bitno za razvoj sjevera", rekao je Šahmanović.

Turizam je resor za koji je, navodno zainteresovana i koalicija "Albanci odlučno".

Iz ove koalicije danas Televizija "Vijesti" nije uspjela da dobije nikakvu informaciju.

Prema pisanju "Vijesti", osim turizma ili resora za ljudska i manjinska prava, albanska koalicija traži i potpredsjednička mjesta u Vladi i Skupštini i bez tih pozicija neće ulaziti u koaliciju sa DPS-om.

Iz Hrvatske građanske inicijative, koja je usvojila platformu majinskih partija za pregovore, kratko su Televiziji "Vijesti" rekli da uskoro očekuju razgovore sa mandatarom Duškom Markovićem.

Preporučujemo za Vas