Gusinje: Odbornici Demokratskog saveza bojkotovali himnu Crne Gore

"Ovo mi se ni malo ne dopada da je za mjesec koliko smo imali roka praktično nije ništa urađeno. Mislim da nikakvi dogovori nisu napravljeni i na žalost čekaće se vjerovatno još neki mjesec dana da se pokuša napraviti neka koalicija koja će stvoriti predsjednika skupštine i sve ostalo", kazao je Elvis Omeragić (SDP)
137 pregleda 29 komentar(a)
Gusinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Gusinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.11.2016. 19:39h

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine Opštine Gusinje danas su verifikovani mandati 30 odbornika.

Na lokalnim izborima 16 oktobra u tom gradu nijedna partija nije imala većinu. Demokratska partija socijalista (DPS) je osvojila devet, a Partija za Gusinje šest mandata. Četiri mjesta u parlamentu imaće Demokratski savez i Socijaldemokrate (SD), koalicija Albanska alternativa i DUA tri, Socijaldemokratska partija (SDP) dva, te Bošnjačka stranka (BS) i Socijalistička narodna partija (SNP) po jedan mandat.

Ipak na prvoj sjednici novog saziva parlamenta nije izabran prvi čovjek Skupštine, a razlog za to je što u najmlađoj crnogorskoj opštini još nije dogovorena koaliciona vlast. Konstitutivnu sjednicu lokalnog parlamenta u Gusinju obilježio je bojkot himne Crne Gore odbornika Demokratskog saveza.

"Ovo mi se ni malo ne dopada da je za mjesec koliko smo imali roka praktično nije ništa urađeno. Mislim da nikakvi dogovori nisu napravljeni i na žalost čekaće se vjerovatno još neki mjesec dana da se pokuša napraviti neka koalicija koja će stvoriti predsjednika skupštine i sve ostalo", kazao je Elvis Omeragić (SDP).

Iako ne žele da otkrivaju sa kim će napraviti koaliciju u DPS vjeruju da će uskoro postići dogovor sa partijama sa kojima dijele slične programske ciljeve. Ipak, kako stoje stvari, mjesta u toj koaliciji neće biti za SDP, Demokratski savez I SNP.

"DPS razgovara sa svima i vjerujem da će dogovor odnosno koalicija koja će biti napravljena biti najbolja moguća i u interesu svih građana opštine Gusinje", kazala je Anela Čekić (DPS).

A da bez njih u koaliciji nema stabilne vlasti u Gusinju,tvrde u najjačoj opozicionoj Partiji za Gusinje.I oni očekuju dogovor sa DPS-om.

"Dogovorićemo se sa onima koji budu za projekte koje mi plasiramo već punih deset godina", kazao je Rusmin Laličić (Partija za Gusinje).

Isto misle i socijaldemokrate. DPS-u su ponudili program za ozdravljenje opštine ali razgovora o raspodjeli funkcija kako kažu još nije bilo.

"Kad budu prihvatili programski dio onda ćemo pričati o funkcijama. Naravno da će funkcije biti one koje će se ticati da se bolje realizuje taj program", kazao je Dženadin Radončić (SD).

Konstitutivnu sjednicu lokalnog parlamenta u Gusinju obilježio je bojkot himne odbornika Demokratskog saveza.

Problema sa formiranjem vlasti danas nisu imali u andrijevičkom DPS-u.

Nakon verifikacije mandata po kojima je DPS osvojila 20 mjesta u lokalnom parlamentu a SNP i DF po pet, te SD jedan mandat, za predsjednika skupštine izabran je Dobrašin Lalević (DPS).

Bonus video: