Baković u Bijelom Polju: Raste broj pritužbi, ali nerado traže pomoć

Baković kaže da mu se Bjelopoljci nerado obraćaju, a tvrdi da može da im pomogne u dosta slučajeva pa ih poziva da budu aktivniji
97 pregleda 0 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Screenshot (YouTube)
Šućko Baković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 11.11.2016. 20:20h

I pored toga što je Upravni sud već tri puta presudio u njegovu korist, osamdesetrogodišnji Radoš Vuković iz Jagoča kod Bijelog Polja ne može da ostvari pravo na šumu koje mu osporava Ministarstvo poljoprivrede.

"Evo tri put četiri Upravni sud mi dodjeljuje da mi se upiše da je to moje a ovdje Ministarstvo i Bijelo Polje neće da upišu nego kao da je to državno", kaže Radoš Vuković za TV Vijesti..

Zato je odlučio da sa dokazima o vlasništvu upozna zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućka Bakovića i potraži savjet i pomoć. Osim njegovih problema, ombudsman je saslušao prigovore još nekih Radoševih sugrađana.A žalbi je kako kaže bilo puno.

"U vezi sa problemima sa zapošljavanjem,za ostvarivanje penzije, imovinu zaštita prava na imovinu,na lokalnu samoupravu na sporost u postupanju,na sporost u postupanju državnih organa", kaže Baković.

No to nije sve. Majke koje nisu htjele pred kameru a koje nisu ostvarile pravo na naknadu, zanimalo je kako da ostvare to pravo. Iako je institucija ombudsmana ranije dala mišljenje i preporuku parlamentu i nadležnom ministarstvu da se diskriminatorske odredbe uklone, to nije urađeno. Najava izmjene tog zakona samo bi produbila diskriminaciju ,tvrdi Baković.

"Upravo kada smo zauzeli stav povodom žalbi žena koje nisu ostvarile pravo mi smo stali na stanovište da mandat ombusmana nije da se zalaže da se ukidaju prava nego da se prava poštuju ili ako postoje realne mogućnosti da se šire i zato smo preporučili da se uklone antidiskriminacione odredbe a to bi značilo da se poveća broj korisnika i onih koji nisu obuhvaćeni ovim zakonom", kazao je Baković.

Iako poslednjih godina Bijelo Polje bilježi rast broja pritužbi, Bjelopoljci nerado traže pomoć ombudsmana. Za njih Baković ima poruku.

"Da budu uporniji da nam se obraćaju.Možemo da pomognemo,mi zaista uspješno pomažemo ima slučajeva gdje ne možemo ili su prošli rokovi ili je građanin iskoristio sva pravna sredstva i onda ne možemo mi biti neko ko će vršiti reviziju svih tih sudskih i drugih odluka ali nastojimo da pomognemo i povećavamo taj trend otklanjanja povreda u toku samog postupka iz godine u godinu."

Za dva dana koliko je boravio u Bijelom Polju, zaštitnik ljudskih prava i sloboda prikupio je oko 40 pritužbi građana.

Bonus video: