IZ MINISTARSTVA OBEĆAVAJU UVOĐENJE NAMETA

Udruženje šumarstva predlaže uvođenje takse na ogrjevno drvo

Šumari i drvoprerađivači insistiraju i na tome da se šume na korišćenje ustupaju početkom godine, a ne u oktobru kada se završava sezona. O trenutnoj situaciji govore sa ironijom
121 pregleda 0 komentar(a)
Šume, Foto: Printscreen (YouTube)
Šume, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 10.11.2016. 18:49h

Po podacima Monstat-a u prvih devet mjeseci ove godine iz Crna Gora je u Albaniju izvezeno duplo više sirovog drveta nego za isti period 2015. Razlog je što je albanska vlada zabranila sječu njihovih šuma u narednih 10 godina pa su i cijene metra drva kod nas znatno skočile.

"Kreću se oko 35 eura kako mi imamo informaciju. To je problem koji je ugrozio naše proizvođače i mi smo i sa prošle sjednice predlagli da se pokuša nekim mjerama da se obezbjedi sirovina za domaće proizvođače", rekao je Goran Popovićiz Udruženja šumarstva privredne komore.

Kako bi se smanjio izvoz sirovog drveta u Udruženju šumarstva predlažu da se pored taksi za izvoz trupaca uvedu i takse na ogrjevno drvo. Iz Ministarstva poljoprivrede obećavaju da će uvesti te namete, ali je neizvjesno kada.

"Odlagali smo uvođenje naknade za drvo jer je to privatna svojina", kazao je Ranko Kankaraš iz Ministarstva poljoprivrede.

Šumari i drvoprerađivači insistiraju i na tome da se šume na korišćenje ustupaju početkom godine, a ne u oktobru kada se završava sezona. O trenutnoj situaciji govore sa ironijom.

"Sada je fino ovih dana, vidite kako je fino vrijeme, baš su idealni uslovi za rad, troškovi su nam mnogo manji imamo", kazao je Vuksan Radonjić iz preduzeća "Trudbenik".

Na sjednici Odbora Udruženja šumarstva je saopšteno i da je programom gazdovanja šumama planiran godišnji prihod države od koncesija veći od sedam miliona eura. Za prvih devet mjeseci prihodovano je manje od tri miliona.