Pejović: Izvještaj EK za za ovu godinu najpozitivniji za CG do sada

U saopštenju se kaže da je Pejović istakao da je EK prepoznala dalji napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma, gdje su ostvareni značajni rezultati, u dijelu zaokruživanja zakonodavnog okvira i uspostavljanja institucija i u pogledu održivog bilansa rezultata u svim oblastima
4 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, ambasadori zemalja EU, Foto: MVPEI
Aleksandar Andrija Pejović, ambasadori zemalja EU, Foto: MVPEI
Ažurirano: 10.11.2016. 12:57h

Izvještaj Evropske komisije (EK) za Crnu Goru za ovu godinu najpozitivniji je do sada, o čemu svjedoči ocjena stalnog napretka u ispunjavanju političkih i ekonomskih kriterijuma, ocijenio je glavni pregovarač države sa Evropskom unijom (EU), Aleksandar Andrija Pejović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskim integracija, predstavio danas taj Izvještaj ambasadorima država članica EU.

„Pejović je istakao da je ovo najpozitivniji izvještaj dosad za Crnu Gori o čemu svjedoči ocjena stalnog napretka u ispunjavanju političkih i ekonomskih kriterijuma i u pogledu dostizanja spremnosti za članstvo u 33 pregovaračka poglavlja“, kaže se u saopštenju.

Pejović je, kako se navodi, naglasio da je Izvještaj dobar pokazatelj ostvarenih rezultata, ali i koristan putokaz u kojem pravcu treba nastaviti rad na reformama, kao i da dolazi u pravom trenutku, kao značajna smjernica za rad nove proevropske vlade.

U saopštenju se kaže da je Pejović istakao da je EK prepoznala dalji napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma, gdje su ostvareni značajni rezultati, u dijelu zaokruživanja zakonodavnog okvira i uspostavljanja institucija i u pogledu održivog bilansa rezultata u svim oblastima.

„Naglasio je da su značajni rezultati ostvareni i u pogledu reforme javne uprave, te da su kroz Strategiju reforme javne uprave definisani dalji koraci u pravcu unapređenja njenog rada i pripreme za buduće članstvo u EU“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, Crna Gora je napredovala i u dijelu ekonomskih kriterijuma, u dijelu funkcionisanja tržišne ekonomije i u pogledu sposobnosti da se izbori s pritiskom i tržišnim snagama u EU.

Pejović je istakao da će, kroz Program ekonomskih reformi, Vlada nastaviti da podstiče akonomsku aktivnost, doprinosi poboljšanju poslovnog okruženja, snaženja fiskalne politike i tržišta rada.

„Kad je riječ o ispunjavanju obaveza iz članstva u 33 pregovaračka poglavlja, glavni pregovarač je rekao da je Izvještaj pokazao da se Crna Gora kreće naprijed, o čemu najbolje svjedoče 24 otvorena poglavlja i više ostalih spremnih za otvaranje i privremeno zatvaranje“, saopšteno je iz Ministarstva.

Pejović je zahvalio državama članicama na dosadašnjoj podršci u sprovođenju opsežnih reformi, i iznio uvjerenje da će nova vlada jednakom posvećenošću nastaviti da ispunjava preuzete obaveze.

„Ambasadori više država članica su pohvalili napredak koji je Crna Gora ostvarila i prenijeli punu podršku za uspješan nastavak procesa evropske integracije“, dodaje se u saopštenju

Bonus video: