Đukanović: Nastavićemo posvećeno da radimo na ispunjavanju obaveza iz evropske agende

„Đukanović je takođe podvukao da je Crna Gora na parlamentarnim izborima još jednom dokazala odlučnost da istraje na evropskom i evroatlantskom putu koji, uz podršku partnera, sigurno vodi ka članstvu u NATO i EU“, kaže se u saopštenju.
65 pregleda 0 komentar(a)
Aivo Orav, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Aivo Orav, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 09.11.2016. 17:46h

Vlada Crne Gore će se, kao i do sada, odgovorno odnijeti prema ocjenama i preporukama iz Izvještaja Evropske komisije (EK), poručio je premijer Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz Vlade, Đukanović je danas primio šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Aiva Orava, koji mu je uručio Izvještaj EK o Crnoj Gori za 2016. godinu.

„Đukanović se zahvalio šefu Delegacije EU na Izvještaju EK i kazao da će se Vlada, kao i do sada, odgovorno odnijeti prema iznijetim ocjenama i preporukama za dalje unaprjeđenje pregovaračkog procesa, i imati ih u vidu prilikom definisanja Programa rada Vlade i Programa pristupanja Crne Gore EU“, kaže se u saopštenju.

Premijer je, kako se navodi, istakao da će Crna Gora nastaviti posvećeno da radi na ispunjavanju obaveza iz evropske agende, i da sprovodi reforme koje će voditi usvajanju standarda i poboljšanju kvaliteta života građana, što će osigurati dalje napredovanje prema članstvu u porodici evropskih naroda i država.

„Podvukao je takođe da je Crna Gora na parlamentarnim izborima još jednom dokazala odlučnost da istraje na evropskom i evroatlantskom putu koji, uz podršku partnera, sigurno vodi ka članstvu u NATO i EU“, kaže se u saopštenju.

Orav se zahvalio na prijemu i čestitao na ovogodišnjem Izvještaju u kojem su evidentirani ostvareni rezultati i napredak Crne Gore.

„Istakao je da Izvještaj istovremeno sadrži precizne i detaljne smjernice u pravcu nastavka što kvalitetnijeg ispunjavanja obaveza iz pristupnog perioda, s naglaskom na oblasti u kojima je potrebno uložiti dodatne napore kako bi efekti reformi dali željene rezultate“, navodi se u saopštenju.

Orav uje dodao da se očekuje brzo formiranje Vlade, kako bi se nastavio rad u okviru pregovaračkog procesa i mogle poslati pozitivne poruke iz Crne Gore, na obostrano zadovoljstvo. „Na toj liniji, izrazio je opredijeljenost Delegacije, i svoju lično, za nastavak saradnje sa crnogorskim institucijama na putu ka punopravnom članstvu u EU“.

Šef Delegacije EU danas je Izvještaj EK uručio i predsjedniku Crne Gore, Filipu Vujanoviću.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, Orav je saopštio svoj stav o izvještaju sa kojim je već upoznao našu javnost očekujući da će on biti osnova za nastavak reformi i ubrzanje procesa evropskih integracija.

„Vujanović je iskazao očekivanje nastavka i ubrzanja evropskih integracija Crne Gore. U tom smislu saopštio je zadovoljstvo konstituisanja Skupštine i uvjerenje što skorijeg izbora Vlade“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: