Han o CG: Formirati Vladu, ostalo dosta posla koji mora da bude urađen

„Možete da napustite sjednicu da bi nešto demonstrirali, ali da sedmicama, mjesecima ili čak godinama bojkotujete parlament to nije prihvatljio. To nije dokaz demokratske zrelosti“, ocijenio je Han
140 pregleda 4 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2016. 15:02h

Bojkot parlamenta nije zrelo političko ponašanje, poručio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku, Johanes Han, navodeći da je za Crnu Goru sada najbitnije da formira novu vladu.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da je za Crnu Goru u ovom trenutku najvažnije da formira novu vladu, jer je ostalo dosta posla koji mora da bude urađen.

Prema njegovim riječima, druga bitna stvar, koja nije zahtjev svim političkim partijama u Crnoj Gori, već i u regionu, da bojkotovanje parlamenta nije zrelo političko ponašanje.

„Možete da napustite sjednicu da bi nešto demonstrirali, ali da sedmicama, mjesecima ili čak godinama bojkotujete parlament to nije prihvatljio. To nije dokaz demokratske zrelosti“, ocijenio je Han.

On je naveo da politička debata mora primarno da se vodi u parlamentu.

Han je podsjetio da je u Izvještaju ocijenjeno da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori sprovedeni po značajno izmijenjenom zakonskom okviru i na participativniji i transparentniji način.

Han je rekao da je Crna Gora na putu integracija u Evropsku uniju (EU) fokusirana na reforme u oblasti vladavine prava.

„Zakonski okvir u ovoj oblasti je sada uglavnom kompletiran, i institucije uspostavljene. Cjelokupan sistem vladavine prava sada treba da proizvede više rezultata, naročito da učvrsti bilans rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, kazao je Han.

On je rekao zao da perspektiva članstva u Evropskoj uniji (EU) nastavlja da prizvodi promjene i predstavlja utičište stabilnostu u zemljama Jugoistočne Evrope.

Prema njegovim riječima, kredibilan proces proširenja ostaje nezamjenjivo sredstvo za jačanje tih država, koje im pomaže u sprovđenju političkih i ekonomskih reformi.

„Danas ponavljamo da je EU nastavila da podržava te napore i pozivamo vlade država kandidata da sprovode nephodne reforme i da ih uvrste u svoje političke agende – ne zato što to zahtijeva EU, već zato što je to u interesu njihovih građana i Evrope u cjeini“, naveo je Han.

On je rekao da je ove godine Izvještaj o napretku za Tursku došao u trenutku koji je bitan za tu državu kao i za odnose Ankare i EU.

„Veoma smo zabrinuti zbog degradacije vladavine prava i demokratije , koji se odvijao zbog posljedica neuspjelog državnog udara. U vašem je intersu da prestanete da se udaljavate od EU“, poručio je Han.

On je naveo da, bez obzira na to sa kojim se izazovima suočava EU, politika proširenja ostaje fokusirana na reformske procese.

Han je rekao da je za reforme potrebno vrijeme, jer je proces proširenja sveobuhvatan. „Naša strategija je uvijek bila vođena principom kvaliteta, a ne brzine“.

„Nećemo nikog zaustavljati u svojim ambicijama, ali se na kraju jedino računa da li ste spremni za učlanjenje i da li ste ispunili političke i ekonomske kriterijume“, naveo je Han.

Bonus video: