Podgorica: Vodostaj porastao, nema razloga za brigu, nije se izlio ni Savin potok

"U Podgorici je Morača jutros bila 1.077 centimetara u odnosu na nulti vodostaj, a to je nešto više od dva metra ispod maksimalno izmjerene vrijednosti. Zeta prema podacima u prijepodnevnim časovima i dalje raste, Morača je u blagom padu", istakao je Dušan Pavićević, meteorolog
591 pregleda 0 komentar(a)
Morača, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Morača, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 08.11.2016. 18:59h

Situacija u Podgorici što se tiče vremenskih neprilika daleko je mirnija nego na sjeveru Crne Gore.

Iako je vodostaj rijeka značajno porastao, nema razloga za brigu.

Ove godine nije se izlio ni Savin potok, koji je prethodnih godina znao da poplavi naselja Masline i Murtovinu.

Zbog štete koju im je nanijelo izlivanje tog potoka, 40 mještana tužilo je Glavni grad i preduzeće "Čistoću".

"U Podgorici je Morača jutros bila 1.077 centimetara u odnosu na nulti vodostaj, a to je nešto više od dva metra ispod maksimalno izmjerene vrijednosti. Zeta prema podacima u prijepodnevnim časovima i dalje raste, Morača je u blagom padu", istakao je Dušan Pavićević, meteorolog.

Prije tri godine veliku štetu od poplave pretrpjeli su mještani podgoričkih naselja Masline i Murtovina. Njihov glavni problem, Savin potok, koji se izlivao, sada je pod kontrolom.

"Nema problema s obzirom da smo mi zadnje dvije godine, Glavni grad preko svojih preduzeća javnih, očistili iz dva puta Savin potok, čak smo prije nekoliko dana ponovo jedno mjesto ispod jednog mosta ponovo očistili, čak i građani su na neki način malo počeli da poštuju da ne bacaju više veliki otpad u Savin potok koji je pravio brane i dolazilo je do izlivanja", rekao je Žarko Ivanović, MZ Jedinstvo u Maslinama.

A zbog izlivanja Savinog potoka 2012. i 2013., 40 mještana koji žive u blizini, tužili su Glavni grad i Čistoću.

"Pred Osnovnim sudom je u toku četrdesetak parnica koje se vode protiv Glavnog grada i Čistoće, u postupcima koje su pokrenuli građani naselja Murtovina, Masline i Zlatica, zbog izlivanja samog Savinog potoka, zbog neodržavanja dugi niz godina Savin porok se dva puta izlio. Šteta varira od nekih 200 eura do nekih pet hiljada u zavisnosti od domaćinstva", kazao je Dražen Milačić, advokat mještana.

Milačić napominje da je prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o vodama, Opština dužna da se stara o vodama od lokalnog značaja. A pitanje je koliko su za izlivanje ovog potoka odgovorni sami mještani, prije svega zbog divlje gradnje i smeća.

"Prvo, ne znamo ko je bacao smeće u Savin porok, a Opština je bila dužna da spriječi nelegalnu gradnju mještana koji se nalaze na samom Savinom potoku, ističem da ovi mještani koji su tužili ne nalaze se na samom Savinom potoku, već nekih sto do dvjesta metara od Savinog potoka", rekao je Milačić.

Ukoliko presuda bude u korist mještana, Milačić kaže da će tražiti od Glavnog grada naknadu štete, sa kamatom od 2012. godine. A meteorolozi napominju da je novembar uvijek kišovit, te da od sjutra očekuju manje padavina.

"Novembar je najkišovitiji mjesec u Crnoj Gori. Dakle, bilo bi čudno da u novembru nema velikih kiša. Dobro je što nije bilo nekog velikog snijega u planinama, s obzirom da su temperature bile visoke, da je bilo jakog južnog vjetra, on bi doprinio njegovom otapanju, to je bila sreća u ovoj situaciji", objasnio je Pavićević.

Pavićević kaže da ne bi trebalo očekivati pogoršanje vremenskih prilika. Posebno imajući u vidu da će dio padavina od četvrtka biti u obliku snijega, koji će se zadržavati u višim predjelima, tako da neće biti slivanja u riječna korita..

Bonus video: